savostusta yhteistyössä

Syyskuun 19. Mikkelin kauppakeskus Stellan Tähtitori muuttui “savostuspöntöksi”, kun Savostamon www.savostamo.fi oppilaitokset ja muut toimijat kokoontuivat sinne esittelemään Etelä-Savon koulutuksia ja kestävyysteemaan liittyviä aiheita. 

Tapahtuman juonsi Elisa Suominen. Elisa pääsi haastattelemaan robottia.

Oppilaitosten yhteistyössä kehittämä digitaalinen koulutusseikkailu Savostamo, keskittyy tuomaan esiin sen mikä on positiivista Etelä-Savossa. Savostamon sisällöissä käsitellään niin kestävyyttä,  maakunnan kilpailuvaltteja, kuin koulutuksen tärkeimpiä aloja. 

Tapahtumalla haluttiin tuoda esiin alueen oppilaitoksia ja niiden mielenkiintoisimpia koulutuksia, sekä inspiroida kävijöitä kestävästä ajattelusta ja tulevaisuudesta..

Paikalla oli myös mahdollisuus tavata ammattiopisto Spesiassa asusteleva robotti Nao. Naolla on pitkä historia Savostamon kanssa ja se osaa kertoa jo paljon Savostamosta. Elisa Suominen pääsi haastattelemaan ensimmäistä kertaa robottia. 

 

Tapahtuman teemana oli kestävyys

Harri Hakala puhui kestävästä ajattelusta tapahtumassa.
Kestävän muodin maailman opastivat Metsäsairilan Anne Laitinen ja Kuplasin Heli Pitkänen.

Savostamon teemoissa käsitellään myös kestävyyttä. Tutki tulevaa-maailmassa voi tutustua siihen mitä kestävyys on ja pohtia kestävyyttä tulevaisuuden ammattien kautta. Otavian pisteellä tulevaisuuden suunnittelussa hyödynnettiin tekoälyä, sekä Savostamon tulevaisuuden ammatteja. Tulevaisuuden ammatit on ideoitu tulevaisuuskuvittelun avulla kestäviä arvoja hakien. 

Paikalla kuultiin myös asiantuntijoita, jotka puhuivat kestävästä ajattelusta ja vastuullisuudesta ja havainnollistivat konkreettisesti kestävyyttä eri kulmista. Kestävyysasiantuntija Harri Hakala kertoi tapahtumassa mitä kestävä ajattelu on.

Teemaan liittyen Metsäsairila Oy ja Kuplas Second hand kertoivat tekstiilien kierrättämisestä, sekä kestävästä muodista. Xamkin Biovirtaa- hankkeen asiantuntijat taas avasivat yleisölle biojätteiden kierrätystä. 

SAVOSTUSPÖNTÖLLÄ KÄVI KUHINA

Juvenialaiset Heidi Aska-Randelin, Johanna Pirinen ja Hennä Rämä savostivat tapahtumassa.

Xamkin Nuorisoalan tutkimus ja kehittämiskeskus  Juvenian Osuma-hankkeen tiimi oli tilaisuudessa opastamassa Savostamon hyödyntämiseen kädestä pitäen. 

Savostamo koostuu neljästä eri maailmasta, joissa voi mm. tutustua Etelä-Savoon, alueen nopeasti työllistäviin aloihin, itsensä kehittämiseen eri aloilla, sekä tulevaisuuden ammatteihin. Sivustolla on myös mm. koulutushaku, josta voi löytää eteläsavolaisen koulutuksen herkkupalat.

Sivustoa voivat hyödyntää opiskelijoiden ja satunnaisten seikkailijoiden lisäksi opettajat, ohjaajat. Ohjaajille löytyy oma tietopankki etusivun alalaidasta https://www.savostamo.fi/ohjauksen-ammattilaiselle.

Savostamo on kehitetty Juvenian johdolla vuosina 2020-2022. Paikalla piipahtikin myös Juvenian johtaja Jussi Ronkainen.

Savostamon pisteellä arvottiin lisäksi oppilaitospalkintoja ja Reilun kaupan Savostamo-kasseja. 

 

Musiikista vastasivat nuoret

Mikkelin yliopistokeskuksen Aalto-yliopiston opiskelijat Otava Tuomi ja Emil Lindemann esittivät Beatlesia

Kestävyysteemaisten haastattelujen lisäksi  eteläsavolaiset oppilaitokset kertoivat lavalla mielenkiintoisimmista koulutuksistaan ja pop- musiikin helmiä kuultiin Mikkelin musiikkiopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden esittämänä.

Mikkelin musiikkiopiston ohjelmistossa kuultiin mm. Stellaa, Haloo Helsinkiä ja Anna Puuta. Aalto-yliopiston opiskelijat esittivät taas esittivät Beatlesien tunnelmallisen Blackbird-kappaleen. 

Mikkelin musiikkiopisto ja Mikkelin yliopistokeskus ovat osa Savostamoa ylläpitävää Savostamo-verkostoa.

Mikkelin musiikkiopiston opiskelija Emmi Pölhö esiintymässä pianistinaan Nooa Nousiainen.

Chokko ihastutti kuulijoita

Chokko ja DJ Aleksi Mutanen vetivät keikan Savostamo-tapahtumassa.
Chokkon esitystä tallennettiin innokkaasti monesta suunnasta.

Puolituntisen keikan omia biisejään veti tapahtumassa Mikkelin oma räppäri ja kalamies Chokko. Kalamies-titteli juontaa juurensa Chokkon harrastuksesta.

Keikkaa seurasi Stellan kauppakeskuksessa kirjava joukko innostuneita, eri ikäisiä musiikin ystäviä. Musiikki ei jättänyt kylmäksi Stellan yleisöä, vaan jalat tamppasivat musiikin tahtiin.

Chokkon DJ:nä esiintyi ystävä ja DJ Aleksi Mutanen. Chokkon mielestä Mikkelissä on paljon hyvää energiaa ja räppiskene on vasta aluillaan. Chokko kehoitti kuitenkin kaikkia seuraamaan mitä musiikissa nyt tapahtuu.

Savostamo täytti vuoden!

Tilaisuudessa oli lämmin tunnelma ja aiemmin päivällä saatiin juhlia myös Savostamon yksivuotista taivalta Savostamon oppilaitosten ja sidosryhmien kesken. Savostamoa ylläpitävään verkostoon kuuluu tällä hetkellä 16 eteläsavolaista oppilaitosta: Xamk, Savonlinnan kesäyliopisto, Samiedu, Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia, Step-koulutus, Spesia, Mikkelin yliopistokeskus, Esedu, Mäntyharjun kansalaisopisto, Mikkelin kansalaisopisto, Mikkelin kesäyliopisto, Tanhuvaaran urheiluopisto, Suomen Nuoriso-opisto, Mikkelin musiikkiopisto, Itä-Karjalan kansanopisto sekä Linnalan Setlementti Ry. 

Savostamoon voit tutustua myös itsenäisesti osoitteessa www.savostamo.fi

Kiitos kaikille kävijöille, kerrassaan upea päivä!