Tubettajasankari Joonas Pesonen heitti eräässä kirjoituksessaan hyvän ajatuksen. Nuorelta ei kannata enää kysyä: ”Mikä sinusta tulee isona?”. Muistan itsekin, kuinka minulta on aina eri sukujuhlien, riparijuhlien tai ylppärijuhlien aikaan kysytty minun tulevaisuuden ajatuksistani. Ymmärrän, että se on tärkeä suuntaa antava kysymys, mutta ne nuoret, ketkä tietävät 20 – ikävuoteen mennessä, mitä haluavat ”tehdä isoina” ovat mielestäni onnekkaita. Onnittelut sinulle, jos olet sellainen!

Mutta älä tosiaan kysy nuorelta, mikä hänestä tulee isona. Kysy sen sijaan Mikä sinua kiinnostaa tällä hetkellä?ja ”Miten voisit hyödyntää tämän hetken kiinnostustasi rakentaessasi omaa tulevaisuuttasi?”

Feet and words future and past painted on an alphalt road

Menneisyys rakentaa meille kuvan identiteetistämme ja tulevaisuus antaa toivon menestyksestä ja onnesta. Huono puoli on, että ihmismieli on niin kelju, että hereillä ollessaan ihmisellä on jatkuva soittolista päässään, joka kertoo huolia tulevaisuudesta. Mikäli menneisyys on antanut sellaiset viitteet, että tulevaisuutta kannattaa pelätä, on varsin ymmärrettävää, että tulevaisuutta kohti ei mennä riemuiten pellolla pomppien. Samaan aikaan hirveällä vauhdilla muuttuva maailma, media, sosiaalinen media yms. toitottaa sinulle, minkälainen sinun pitäisi olla ja mistä sinun kannattaisi unelmoida. Tärkeintä olisi kuitenkin huomioida, mitä tapahtuu juuri nyt ja mikä sinua kiinnostaa JUURI NYT!

Siä päätät – hankkeen kohdealueena olevassa Haminan kaupungissa on tällä hetkellä nuorisotyöttömyys noin 22,5 % luokkaa. Tuo prosenttimäärä ei ole mitään pelkkää statistiikkaa. Se ei ole joukko robotteja, vaikka Google paljon Haminaan rakentaakin. Se on joukko ihmisiä – samanlaisia kuin sinä ja minä. Jokaisella ihmisellä on jokin asia, jokin tekemisen kohde, mikä kiinnostaa häntä enemmän kuin mikään muu. Se voi olla nettipelaamista, eläinten hoitoa, lukemista, laulamista, ihan mitä tahansa. Kun ihminen aloittaa sellaisen tekemisen, aika kuluu kuin siivillä. Uskon, että jokainen voi tunnistaa sen asian ja ne hetket, kun tehdessään tuntuu hyvältä ja aika menee niin nopeasti, että tunti tuntuu viideltä minuutilta.

Uskon myös siihen, että jokainen voi tehdä omasta kiinnostuksen kohteestaan itselleen työn tai hommata aiheeseen liittyvän opiskelupaikan, mikäli niin haluaa. Helppoa tämä ei kuitenkaan ole, eihän meillä muuten näitä ongelmia olisi. Vaikka elämä on mahtava mahdollisuus, elämä ei kuitenkaan missään nimessä ole läheskään aina helppoa. Mikäli nuori sitten alkaa pohtia, että hän voi tehdä kiinnostuksen kohteestaan itselleen tulevaisuuden ammatin, vaikea elämä ei kohta tunnukaan niin vaikealta.

Ei myöskään pidä juurtua ajatukseen, että sen mikä nyt tuntuu kiinnostavalta, pitäisi tuntua kiinnostavalta myös kolmen vuoden päästä. Elämä muuttuu ja ihminen muuttuu. Tärkeintä on, että seuraa jatkuvasti omaa sydäntään ja sitä, mikä kiinnostaa elämässä. Tätä myötä työmaailman valtaavat nuoret, jotka ihan oikeasti nauttivat mennä töihin sen sijaan, että tekisivät sitä pelkän rahan takia.

Minä löysin oman kiinnostuksen kohteeni ja kutsumukseni 23-vuotiaana opinnäytetyötä tehdessäni. Luin tuohon aikaan paljon kirjoja yhteistoiminnallisen työyhteisön rakentamisesta sekä oman sisäisen motivaation (eli kiinnostuksen kohteen) löytämisestä ja huomasin todella erikoisen anttiasian itsestäni. Enää minua ei kiinnostanutkaan kuluttaa vapaa-aikaani pleikkaria pelatessa, vaan kulutin aikani kirjoja lukien ja kirjoittaen. Siinä oli jotain suuresti ihmeteltävää entiselle heikolla koulumenestyksellä edenneelle oppilaalle.

En kuitenkaan löytänyt sisäistä motivaatiotani yksin, vaan minulla oli elintärkeä tukiverkko ympärilläni. Samanlaista tukiverkkoa tarvitsevat haminalaiset nuoret sekä ihmiset ympäri maailman. Suomessa on hyvä tekemisen meininki nuorisotyön ympärillä, josta presidenttimme Sauli Niinistökin on puhunut. Lainaan kuitenkin yhtä esikuvaani Frank Martelaa sanoen, että ”toivottavasti emme ulkoista läheisistä välittämistä liikaa yhteiskunnalle”. Jokaisella meistä on mahdollisuus auttaa omalla tavallamme. Yksi rohkaiseva sana oikeassa kohdassa sanottuna voi tehdä jo paljon ja siitä tulee hyvä olo nuorelle sekä sinulle. Seuraavan kerran, kun näet jonkun nuoren, kokeile kehua häntä. Tarkkaile sen jälkeen, mitä tapahtuu ja pohdi mitä ja ketä kehut seuraavana päivänä. Näin pienellä asialla voit itse vaikuttaa hyvinvointiin ja tukea nuorta unelmansa etsimisessä.

 

”On paljon helpompaa rakentaa vahvoja lapsia, kuin korjata rikkinäisiä aikuisia.” Frederick Douglass

 

Linkki Joonas Pesosen blogiin: https://upeaatyota.fi/blogi/

 

Teksti: Projektityöntekijä, Antti Leppilampi

Kirjoita kommentti

*