Uudet yritysideat kilpailivat perjantai-iltapäivänä 14.6. Startup Booster Savonlinna -valmennuksen parhaan yritysidean tittelistä sekä paikasta kansainvälisessä yrittäjyyskilpailussa, joka järjestetään Riadissa Saudi Arabiassa marraskuussa 2019. Valmennuksen aikana nähtiin kaikkiaan kahdeksan uutta yritysideaa, joista neljä esittelivät eli startup-kielellä pitchasivat palvelunsa tai tuotteensa valintaraadille.

Vaikeaa valintaa olivat tekemässä Savonlinnan kaupungin elinkeinoasiantuntija Jarmo Häkkinen sekä uuden yrittäjyyden ja startup-maailman asiantuntija Jari Handelberg Xamkin Pienyrityskeskukselta. Koulutusviennistä matkailuun ja designiin olevat startupit ovat kaikki ideavaiheessa, eikä kenelläkään ole vielä kokemusta markkinoilta.

 

Pitchaajat Jenni Niskanen (XAMK, vasemmalla), Marika Auvinen (Xamk), Zhu Qing Ren,

Alesia Savolainen (SAMIedu) ja Lidia Nazarova (SAMIedu).

 

Parhaaksi ideaksi valikoitui virtuaalinen kissahostelli -konseptillaan Xamkin opiskelija Marika Auvinen.

Mahtava tunne, että pääsen viemään Saimaan aluetta ja kissahostelli ideaani maailmalle! Minulla on konseptiin paljon jatkokehitysajatuksia. Virtuaalitodellisuus ja virtuaalimatkailu ovat oleellinen osa konseptia,

 

kommentoi vastavalittu voittaja Marika Auvinen. Hotelli- ja ravintola-alalla työskentelevä startup-yrittäjä on matkailun YAMK-tutkinnon opiskelija. Kansainvälistä taustaa omaava ja maailmanmatkaajaksi itseään tituleeraava Auvinen uskoo vahvasti VR-tekniikan (virtual reality) läpimurtoon useilla toimialoilla tulevaisuudessa, erityisesti matkailussa.

 

Virtuaalinen kissahostelli -konseptin luoja Marika Auvinen.

 

Entrepreneurship World Cup kilpailussa on mahdollisuus luoda kansainvälisiä verkostoja, tavata rahoittajia sekä voittaa mittavia palkintoja. Valmennuksen parhaaksi valitun yritysidean lähettää kilpailuun Xamkin Pienyrityskeskus.

 

Pitchaus-harjoituksia ja rohkaisua maailman markkinoille

Osallistujien läpikäymää startup-valmennusta voisi kutsua suurpaineprojektiksi, jossa yritysideaa kehitetään eteenpäin lyhyen ajan sisällä ja uusi tuote tai palvelu pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti markkinoille oikeiden asiakkaiden testattavaksi. Kahdeksan viikon interaktiivisessa valmennuksessa sparrattiin ideoita valmentajien opastuksella ja ryhmän kesken. Palautteen ja erilaisten näkökulmien saaminen uudelle idealle on hyvin tärkeää ja osallistujat saivat myös mahdollisuuden pitchata ideoitaan paikallisille yrittäjyyden asiantuntijoille jo valmennuksen aikana.

 

Valmennuksen osallistujat sparraamassa toistensa yritysideoita.

 

Startup Booster Savonlinna -valmennuksen vetovastuussa nähtiin neljä startup-kehittämisen asiantuntijaa. Valmentajat ovat rohkaisseet osallistujia lähtemään rohkeasti rakentamaan kontakteja Savonlinnan ja Itä-Savon ulkopuolelle. Kansainväliset verkostot ovat digiaikana kaikkien ulottuvilla paikasta riippumatta.

Valmennuksessa oli ilahduttavan paljon myös opiskelijoita mukana paikallisista oppilaitoksista Xamkista ja SAMIedusta.

 

Toinen startup-valmennus alkaa syksyllä

Roihu-hanke toteuttaa syksyllä toisen startup-valmennuksen, jossa on jälleen mahdollisuus päästä kehittämään omaa yritysideaa eteenpäin huippuvalmentajien opastuksessa. 2.10. alkavan valmennuksen osallistujille tarjotaan tilaisuus verkostoitumiseen ja rahoittajien hankkimiseen. Myös muita valmennuksia on luvassa.

Startup Booster Savonlinna oli kevään viimeinen valmennus ja nyt voi hyvillä mielin siirtyä kesälaitumille onnistuneen valmennuskevään jälkeen (muista toteutetuista valmennuksista juttua TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ).

Kiitos kaikille valmennuksiin osallistujille, valmentajille ja yhteistyökumppaneille – syksyllä Roihutaan taas!

 

Elina Pöllänen

Kirjoittaja on Roihu-hankkeen koordinaattori Savonlinnassa