”En mä kyllä osaa kirjoittaa. Olin ihan huono äidinkielessä”
”Ei minusta ole taiteilemaan”

Näitä mietti muutama työpajamme äärelle elokuun Syke2019-työelämätapahtumassa pysähtynyt. Sanojia houkuttelimme mukaan kokeilemaan tasatuntitestauksia: sanoilla leikittelyä ja uudelleen käyttöä blackout poetry- ja #runoselfie-kokeiluissa, luonnonmateriaalien asettelua mandaloiksi, yhteisötaidetta yhdessä maalaten, vessanseinägraffiteja.

Tekeminen ilahdutti tai jopa riemastutti. Joku innostui uudesta puolesta itsessään: siis minä tein runon. Moni tunnisti oman hyvinvoinnin keinoja tai vahvisti jo tuttuja. Ihan vain iloitsi väreistä ja maalaamisesta.  Joku yltyi tekemään kaakelinpalalle tehdystä vessanseinägraffitista lahjan.

Taiteella, kulttuurilla ja luonnolla on voimaa, joka tehoaa myös pienissä palasissa. Niissä, jossa parhaimmillaan kietoutuvat nuo kaikki kolme yhteen. Se voima on oikotie rationaalisten sanojen ohi, suoraan sinne mielen abstrakteihin kerroksiin, jonne joskus on niin vaikea saada yhteyttä. Tätä seuraavaa, yhden työpajakävijän kokemusta jotenkin niin kovasti ihailen.

ALITAJUNNAN TOIVE

Blackout poetry -menetelmällä tehdystä runosta tekijän alitajunnasta nousi toive, jonka runon tekijä allekirjoitti ja aikoi toteuttaa: mennä metsäaukiolle.

”Kevät metsässä,
hautovassa naisellisuudessaan.
Orvokkeja sievästi,
juuri sillä hetkellä.
Elämää, vailla pelkoa!
Pieni toive, mennä metsäaukiolle.”

Blackout poetry-menetelmän osaa kuka vain. Siihen tarvitaan revittyjä sivuja vanhoista kirjoista tai vaikka sanoma- ja aikakauslehdistä sekä tusseja. Osallistuja saa kirjasivun, josta hän yliviivaa tussilla kaikki muut sanat paitsi ne, jotka jäävät jäljelle runoon. Runot voidaan lukea ääneen tai ripustaa näytille.  Mitä vähemmän jäljelle jätetään sanoja, sen kiinnostavampi runosta tulee.

MUISTA LEIKKI JA LEIKILLISYYS

Erityisesti hyvinvointifortunan äärellä muistutimme myös leikkimisen tärkeydestä. Taide tukee leikillisyyttä. Leikin tutkimuksen uranuurtaja yhdysvaltalainen Stuart Brown on puhunut leikkimisen hyödyistä yli 50 vuotta. Brownin tutkimukset kertovat siitä, miten leikki harjoittaa ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti paitsi kehoon, myös mieleen. Se stimuloi aivoja, voimistaa mielikuvitusta ja vahvistaa taitoa hahmottaa itseä, toisia ihmisiä ja maailmaa ympärillä.  Leikki lisää luovuutta ja synnyttää iloa ja onnea. Se vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhteistyökykyä.

Muista leikkiä iästä riippumatta!

Tuulevi Aschan
Parasta Etelä-Savoon-hanke (ESR)
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
tuulevi.aschan@xamk.fi
Twitter: @tuulevia

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. 

Lisätietoja:
www.xamk.fi/parastaes
www.facebook.com/parastaes 
seuraa somessa #parastaes