Syyskuun päätteeksi Yhessä!-hankkeen koulujeesarit olivat Mikkelin Saimaa Stadiumilla mukana ryhmäyttämässä sekä Mikkelin että Ristiinan toimipisteiden ensimmäisen vuoden lukiolaisia. Tapahtuma toteutettiin rasteja kiertämällä.

Jeesareiden rastilla tehtiin erilaisia sovellutuksia toiminnallisesta ongelmanratkaisutehtävästä, jossa opiskelijat saivat yhdessä pohdiskella ja herätellä aivonystyränsä maanantaipäivään. Ideana oli tehdä ryhmänä erilaisia solmuja. Ryhmä aloitti seisomalla piirissä käsi kädessä, jonka jälkeen ryhmäläiset alkoivat liikkua muiden ryhmäläisten käsien yli tai ali. Kun solmu oli valmis, ryhmäläiset aloittivat sen selvittelyn erilaisin lopputuloksin. Yhdessä tekeminen vaatii kommunikointia ja toisen kuulemista – toisinaan kompromisseja. Jos ryhmä kohtasi ongelmia, Jeesarit pysäyttivät tehtävän ja pyrkivät erilaisilla johdattelevilla kysymyksillä antamaan mahdollisuuden tarkastella tilannetta ja keksiä vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmaan.

Ongelmanratkaisutehtävien teettäminen on hyvä tapa lisätä yhteishenkeä ja vahvistaa luokan tai muun ryhmän keskinäisiä suhteita silloin, kun ryhmän jäsenet tuntevat toisensa. Yhteistyön tekeminen toisten kanssa, keskusteleminen sekä kuunteleminen ovat avain ongelmanratkaisutehtäviin ja ryhmät oivalsivat tämän harjoitteiden kautta hyvin. Tärkeää on se, että ryhmänohjaajat (opettajat) osallistuivat oman ryhmänsä mukana tehtävään ja myötävaikuttivat näin opiskelijoiden toimintaan ja keskittymiseen. Tällaisissa tapahtumissa ryhmänohjaajat saavat helposti opiskelijoihin erilaisen kontaktin kuin arkisessa kouluympäristössä.

Tapahtumassa mukana jeesarit Emmi Pöyry, Wilma Dunder ja Sallanoora Paajanen sekä tki-asiantuntija Sanna-Mari Pöyry

Kirjoita kommentti

*