Kaikille avoin Vahvuudet ja voimavarat -livetyöpaja on osa Etänä ja Livenä – Luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hanketta. Työpajassa pienet vahvuuden ja voimavarojen tietoiskut suuntasivat pohtimaan omaa hyvinvointia, mitä luova tekeminen tuki, vahvisti ja oivallutti.
Marika Taskinen avasi aluksi, mikä merkitys luovuudella on meille kaikille. Luovuus luo polun omaan itseen. Luovuus on innostumista, ongelmanratkaisua, asioiden omien vahvuuksien ja voimavarojenkin näkemistä uudella tavalla.  Kun on väsynyt ja uupunut jättää helposti luovan toiminnan. Pienet arjen siemenet, luova toiminta voi johdattaa takaisin luovuuteen. Luovuus voi olla itse kullekin hyvin erilaisia juttuja: voit maalata, soittaa, neuloa tai vaikkapa koristella kakkuja.

 

Marika demonstroi (kuva Tarja Kyllönen)
Marika demonstroi (kuva Tarja Kyllönen)

Vahvuudet ovat parhainta sinua: ominaisuuksia, kykyjä ja taitoja. Ne ovat asioita, jotka tulevat helposti, niitä ei tarvitse pakottaa. Vahvuuksien tunnistaminen lisää itsetuntemusta, uskoa omiin mahdollisuuksiin ja lujittaa myönteistä käsitystä itsestä. Vahvuudet ovat apuna myös silloin, kun työssä ja arjessa on hankalampaa ja siinä on kuormitusta. Marika käytti vahvuuksien määrittämiseen VIA-luonteenvahvuudet luokittelua. Luonteenvahvuudet perustuvat hyveisiin ja niiden alle sijoittuviin vahvuuksiin. Jokaisella on kaikkia luonteenvahvuuksia mutta eri määrät. Oman luonteenvahvuuslistan kärjessä ovat ydinvahvuudet ja vastaavasti häntäpäässä kasvuvahvuuksia. Kaikkia vahvuuksia pystyy kehittämään. Tee sinäkin maksuton luonteenvahvuustesti netissä www.viacharacter.org

 

Työpajassa tutkittiin omia vahvuuksia maalaamalla. Omaa itseä kuvaava piparkakkuhahmo täytettiin asioilla, jotka kuvaavat omia vahvuuksia käyttäen värejä, symboleita, kuvioita tai muotoja. Tämän jälkeen maalattiin piparkakkuhahmon tausta siten, miten muut näkevät sinut, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Lopuksi purettiin tehtävä yhteisesti keskustellen ja valmiita kuvia katsoen. Kukin avasi vain sen verran kuin halusi. Maalattua ja keskustelua peilattiin Joharin ikkunan teoriaan, joka tukee itsetuntemuksen kasvattamisessa.

 

Työpajan värikästä antia (Kuva Tarja Kyllönen)

 

Seuraavassa pohdintatehtävässä pohdittiin konfliktitilannetta työpaikalla, harrastusryhmässä tai ystäväpiirissä. Ensin mietittiin, miten itse reagoi tilanteessa ja valittiin reagoimista kuvaava eläinhahmo ja kerrottiin muille, miksi oli juuri sen eläinhahmon valinnut. Hahmoja olivat mm kameli, lehmä, jänis, leopardi, panda ja kissa. Seuraavaksi valittiin toinen eläinhahmo, joka kuvasi konfliktia tai siinä olevia ihmisiä ja lopuksi kolmas eläinhahmo, joka kuvasi vahvuutta, jota haluaisi lisätä itsessään, jos joutuu jatkossa vastaavaan tilanteeseen. ”Valitsin sarvikuonon; sitä ei pysty millään kaatamaan, eikä sitä haittaa mikään”, ”Pupu; isot korvat, kärsivällisyyttä ja kuuntelua tilanteeseen”, ”Kalkkuna; se kasvattaa itseään ja nostaa leukaa, muttei hyökkää toisen päälle”, ”Lammas; lampaan rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä, aikaa miettiä”, ”Tiikeri; jotain tiikerin piirteitä, jotta pärjäisi tilanteessa”.

 

Marika Taskinen kertoi, millaisia erilaisia voimavaroja meillä on. Ne voivat olla henkisiä, emotionaalisia, sosiaalisia, luovia, kognitiivisia, fysiologisia tai materiaalisia resursseja. Maalaustehtävässä kukin teki itsestään maalauksen ”jalat maassa, pää pilvissä”. Maa edusti onnistumisia ja asioita, joista saa hyvän mielen eli voimavaroja ja kokemuksia. Ylhäällä ovat pilvet ja unelmat, se tähtipöly, joka innostaa ja inspiroi.

 

Arjen ankeuttajasta taideteokseksi (Kuva Tarja Kyllönen)

Seuraavaksi maalattiin mahdollisimman rumaa kuvaamaan arjen ankeuttajat: vastoinkäymiset ja mieltä ärsyttävät asiat. Tämän jälkeen muokattiin maalaamalla, leikkaamalla ja liimaamalla omaa rumaa maalausta niin, että siitä tulisi kaunis. Ja tulihan niistä!

Olin itse auttamassa Marikaa työpajan toteutuksessa ja totesimme yhdessä, miten mieltä ilahduttavaa on ihan vaan seurata muiden luovaa toimintaa. Myötäilo on voimauttava tunne 🧡

 

Tarja Kyllönen, työyhteisövalmentaja, 3K Savo

tarja@3ksavo.fi, puh- 050 569 4777

www.luovanoste.fi

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/tarjakyllonen/

 

Marika Taskinen, luovuusvalmentaja

marika@marikataskinen.com puh 0505394974

www.marikataskinen.com

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/marika-taskinen/

Oivallus – Rumasta kaunis

 

Maalaa päivän vastoinkäyminen tai mieltä erityisesti ärsyttävä asia mahdollisimman rumasti ja tee siitä sen jälkeen kaunis maalaamalla, leikkaamalla, liimaamalla – tyyli on vapaa 😊. Pohdi, miltä tekeminen tuntui ja mitä ajatuksia se sinussa herätti.