
BioSampo
Biosammossa on yli kymmenen vuoden kokemus biohiilen valmistuksesta ja optimoinnista korkeamman jalostusluokan tuotesovelluksiin sekä haastavien kierrätysmateriaalien hienontamisesta hyötykäytön helpottamiseksi. Jatkuvasti kehittyvä monipuolinen bio- ja kiertotalouslaboratorio tarjoaa korkeatasoisia tutkimus-, pilotointi- ja analysointipalveluita laajasti yritysten käyttöön.
BioSampo aloitti toimintansa 2009 ammattikoulun hajautetun energiatuotannon oppimisympäristönä. BioSammon toimintaa on kehitetty oppimisympäristöstä soveltavan tutkimuksen toimintaympäristöksi. Tiloissa järjestetään kokeellista toimintaa ammattikorkeakoulun oppilaille, unohtamatta yhteistyötä ammattiopiston opiskelijoiden kanssa.
BioSammon toiminta painottuu entistä selvemmin kiertotalouteen ja mm. hienojakoisten puumateriaalien ja niiden hyödyntämiseksi tarvittavien prosessien kehittämiseen. Murskaus, jauhatus ja mikronisointi menetelmiin on panostettu koelaitteilla, sekä soveltuvien analyysilaitteiden hankinnoilla. Biohiilen valmistaminen ja hiilen kierron tehostaminen mm. käyttönä maapohjien kasvatusalustoissa ja rakennusten ilmanlaadun parantamisessa kuuluvat BioSammon tutkimus-alaan.
BIO- JA KIERTOTALOUSPALVELUT
Biohiilen valmistamiseksi BioSammossa on käytössä kaksi erillistä kuivatislainta. Laitteille voidaan säätää erilaisia lämpötiloja sekä pitoaikoja asiakkaan toivomalla reseptiikalla. Parin kymmenen kilogramman puupanos kerrallaan hiiltyy retortilla jopa 420 °Cssa biohiileksi ja jopa 1000 °C lämpötilan aktivointiuunilla voidaan aktivoida 40 g hiilinäytteitä aktiivihiileksi. Toistettavuus on taattua ja reseptit voidaan tallentaa ja dokumentoida jatkotutkimuksia varten. Aktivointiuunissa käytetään suojakaasua fysikaalisessa aktivoinnissa. Hiilen valmistuksessa BioSammossa on yli 10 vuoden kokemus.
BioSammossa on useita materiaalien prosessointiin soveltuvia menetelmiä. Karkeamurskauksessa on leukamurskain ja valssimurskain koville mineraaleille ja kivimäisille aineille. Märkäjauhatuksessa käytetään kartiojauhinta pehmeille ja kuitumaisille materiaaleille. Leikkuumylly soveltuu pehmeille materiaaleille. Kuivien jauheiden mikronisointia varten on kuulamylly ja vastasuihkujauhin. Jauhettuja materiaaleja pystytään myös fraktioimaan kokojakauman mukaisesti. Meiltä löytyy seulontavälineet 20 µm – 8 mm murskeiden jaotteluun.
Partikkelikokoanalysaattorimme mittaa jauheen kappaleiden koon 0,2 – 2000 µm väliltä. Jauheen 40 – 2000 µm kappaleista saadaan halutessa siluettikuvia.
Tutkimus ja kehitys
AJANKOHTAISTA
Tietosuoja
BioSammossa noudatetaan Xamkin tietosuojapolitiikkaa henkilötietojen käsittelyssä.
Tutustu tietosuojailmoitukseenYhteystiedot
Hanna-Kaisa Koponen
Juha Solio
Teemu Karttaavi
Timo Loikala
Jaana Kokkonen
Melina Maunula
Satu Huurtomaa
Eveliina Kuokkanen
Petteri Jernström
tarjouspyynnöt, tiedustelut JA tilaukset
OSOITETIEDOT
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy
BioSampo
Ankkapurhantie 10, 46910 Kouvola