Sanni Suhonen opiskelee Xamkissa sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin ammattikorkeakoulututkintoa.

Lukion jälkeen menin töihin kaupan alalle. Olin töissä noin 1,5 vuotta, mutta paikka ei tuntunut omalta. Aloin miettiä, mitä haluan tulevaisuudelta.

Pienestä lähtien lentäjä oli ollut unelma-ammattini ja sitten huomasin, että Mikkelissä sähkö- ja automaatiotekniikan opintoihin on mahdollista sisällyttää myös liikennelentäjän lupakurssin suorittaminen. Minun olisi mahdollista saada kaksi ammattia kerralla.

En myöskään ollut vielä valmis lähtemään kauas kotiseudultani Rantasalmenlta, joten opiskelu Mikkelissä oli hyvä vaihtoehto. Olin myös nähnyt paljon Xamkia sosiaalisessa mediassa, joten paikka tuntui jo ennestään tutulta.

 

Millaista on opiskella ammattikorkeakoulussa?

Ammattikorkeakoulussa opiskeleminen on yllättänyt positiivisesti. Opiskelu on paljon vapaampaa verrattuna lukioon.

Lukiossa tuntui, että suorittaminen on tiukasti sidottuna tiettyyn aikatauluun, eikä pienimmillekkään myöhästymisille ollut varaa. Tästä aiheutui jatkuva stressi ja oppiminen oli vaikeaa.

Ammattikorkeakoulussa olen huomannut, että oppiminen onnistuu paljon paremmin ja asiat ymmärtää perinpohjaisemmin ilman jatkuvaa painetta.

Kiinnostavinta opiskelussa on ollut itselle täysin uusien asioiden oppiminen ja varsinkin omaan alaan liittyvät kurssit. Kun oma pohjatieto on ollut pyöreä nolla, on ollut kiinnostavaa oppia, miten asiat oikeasti toimivat. Esimerkiksi, miten erilaisia logiikoita ohjelmoidaan. On myös ollut kiinnostavaa nähdä ja tutkia, miten fysiikan ilmiöt tapahtuvat oikeasti.

Opintoihin on sisältynyt hyvä määrä käytännönläheisiä oppimisympäristöjä. Fysiikan kursseilla käydään labroissa tekemässä mittauksia eri aiheisiin liittyen ja tuloksista kirjoitetaan raportteja. Olen päässyt tekemään asioita myös mm. ohjelmoitavien logiikkojen, teknisen piirtämisen ja automaatiosuunnittelun parissa. Esimerkiksi ohjelmoitavissa logiikoissa saa kokeilla eri ohjelmia (ja pitää kokeilla muuten monta kertaa ja siltikään ei toimi!!!), kunnes löytää jotenkuten toimivan ratkaisun.

Lähdin opintojen takia täysin uudelle paikkakunnalle, eikä täällä ollut entuudestaan kavereita. Odotin innolla uusien kavereiden saamista ja niitä todellakin on saanut opiskelun yhteydessä.

Parasta Xamkissa on mielestäni ollut vapaus olla oma itsensä niin opiskelussa kuin opiskeluarjessa.

 

 

Kenelle suosittelisit sähkötekniikan insinöörikoulutusta?

Suosittelisin tätä alaa henkilölle, joka on kiinnostunut sähköstä ja automaatiosta, tai on suorittanut ammattikoulussa sähköalan ja haluaa lähteä opiskelemaan enemmän.

Ala sopii henkilölle, joka haluaa haastaa itsensä ja oppia uutta, saada uusia näkökulmia elämään ja käsityksen siitä, miten asiat oikeasti toimii. Olemme jo niin tottuneet automaatioon ja sähkön olemassaoloon, että harva enää ajattelee, mitä vaaditaan, jotta saadaan asiat toimimaan halutulla tavalla.

Tällä alalla on helppo työllistyä, koska tekijöitä tarvitaan varmasti tulevaisuudessakin. Palkkakaan ei ole kehnompi.

 

Sanni Suhonen

Insinööri (AMK), sähkötekniikka 

 

 

Kirjoita kommentti

*

Yksi kommentti