Jenna Hintsanen opiskelee talotekniikan insinööriksi Xamkin Mikkelin kampuksella. Opinnot hän aloitti syksyllä 2020. 

Kaikki alkoi siitä, kun päädyin opiskelemaan ammattikouluun talotekniikkaa. En tiennyt alasta mitään, mutta se kuulosti mielenkiintoiselta. Talotekniikka veikin sitten mukanaan ja aloin janota syvempää ymmärrystä alasta. Päätös hakea opiskelemaan alaa ammattikorkeakouluun oli siis helppo ja looginen valinta.

Opiskelupaikan valintaan vaikutti suuresti opiskelukaupungin sijainti. Pienen kaupungin kasvattina, Mikkeli ei tuntunut liian suurelta, eikä liian pieneltä kaupungilta asua. Minulla on täällä myös sukulaisia ja kotiseutukin on sopivan lähellä.

Millaista opiskelu ammattikorkeakoulussa on?

Olen kokenut opiskelun ammattikorkeakoulussa hyvin palkitsevaksi ja mielenkiintoiseksi. Olen oppinut hurjan paljon uutta ja päässyt myös syventämään aikaisemmin oppimiani asioita.

Kerkesin jo ennen opintoja stressata tulevia kursseja ja pärjäämistäni niillä, mutta yllätyksekseni olen huomannut, että aidolla innolla oppia uutta ja oikealla asenteella pääsee pitkälle.

Asioita ei tarvitse osata etukäteen. Kouluun on tultu oppimaan ja olemmekin saaneet aivan huippua opetusta! Opiskelu on tuntunut helpommalta kuin olin etukäteen arvellut.

Kiinnostavinta on ollut huomata, kuinka kaikki oppimamme asiat aina jollain tasolla linkittyvät toisiinsa. Yhteyttä eri kurssien ja oppiaineiden välillä ei välttämättä heti huomaa, mutta usein tulee eteen tilanteita, joissa toisen kurssin opinnot auttavatkin toisella kurssilla. Opinnot muodostavat mielenkiintoisen jatkumon.

Meillä on myös ollut jonkin verran laboratoriossa työskentelyä. Labratöissä parasta on ollut teoriatiedon soveltaminen käytäntöön. ja usein meillä on ollut todella hauskaa! Tunnelma labrassa on ollut aina rento ja innostava.

Huomasin opintojen alussa, että omat resurssini riittävät suorittamaan opinnot hieman nopeutetummin, joten jo ensimmäisenä vuonna aloin käymään aiempien vuosiluokkien kursseilla. Monia kursseja pystyy myös suorittamaan kokonaan verkossa, joten niitä on ollut helppo suorittaa muun tekemisen ohella. Ohjaaminen ja opastaminen opintojen suorittamiseen on ollut myös erinomaista.

Kenelle suosittelisit talotekniikan insinöörikoulutusta?

Suosittelisit tätä koulutusta kaikille, joita ala kiinnostaa. Omalla koulutus- tai työtaustalla ei ole niin väliä, koulussa kyllä oppii kaiken tarvittavan ja loput sitten työelämässä. Tietysti kokemus LVI-alan hommista on plussaa, mutta ei välttämätöntä.

Olen käsittänyt, että nyt on jo pidemmän aikaa ollut tarvetta LVI-alan ammattilaisille. Uskon myös tulevaisuudessa asian pysyvän näin alati muuttuvien säädöstenkin vuoksi. Vähähiilinen ja energiatehokas rakentaminen tarvitsee osaavia tekijöitä ja valmistuvilla on uusin tieto alan tuulista.

Tarkkoja raameja en osaa vielä tulevaisuuteni työuralle antaa, mutta upeaa olisi saada tehdä alan hommia yrityksessä, joka tukee lisäkouluttautumista.

Mikä on mielestäsi parasta Xamkissa?

Parasta ovat opettajat ja heidän ammattitaitonsa niin alan asioiden kuin ohjaamisenkin suhteen. Opetus on laadukasta ja minulla on ainakin tunne, että opettajat välittävät oikeasti, miten meillä oppilailla menee.

On ollut myös ilo huomata, kuinka erilaisista taustoista oppilaita on. On virkistävää, kun osaamista ja näkökulmia tulee monelta eri suunnalta.

 

Kirjoita kommentti

*