Vaihto-opiskeluaikani Maltalla tuli päätökseen ja palasin tammikuun lopulla takaisin Suomeen. Olin iloinen kotiinpaluusta, mutta samalla myös hyvin tyytyväinen siitä, että lähdin vaihtoon, vaikka sen myötä todellakin jouduinkin poistumaan mukavuusalueeltani.

Erityisen tyytyväinen olen siitä, että sain nähdä, kuinka ihmiset todellisuudessa elävät ja toimivat toisessa maassa. Koen, että tällaisten asioiden näkemiseen ja oikeasti kulttuuriin syventymiseen pitää viettää maassa enemmänkin aikaa kuin viikko tai kaksi.

Kokemus antaa uutta näkökulmaa myös omalle elämälle ja varsinkin suomalaiselle kulttuurille, jota ainakin oma järjestelmällinen luonteeni osaa arvostaa nyt entistä enemmän.

Olen iloinen myös siitä, että sain viettää yhden syksyn aurinkoisissa maisemissa. Suomen syksy ja alkutalvi ovat itselle aina raskaimmat vuodenajat jatkuvan pimeyden takia.

 

Kolmas opiskeluvuosi vaihtoon lähtemiselle oli mielestäni ehdottomasti paras vaihtoehto. Ainakin itse koin, että siihen mennessä olin ensinnäkin löytänyt itselle parhaat tavat opiskella ja opiskelut olivat jo siinä mielessä hyvällä mallilla, että loppukin alkoi jo häämöttää. Nämä seikat helpottivat niinä hetkinä, kun opiskelu tuntui vaihtomaassa haastavalta.

Suoritin vaihdossa niin sanotusti viimeisen täydemmän lukukauteni. Koska olen monimuoto-opiskelija, olin myös siitä hyvin helpottunut, että sain keskittyä pelkästään opiskeluun, eikä tarvinnut tehdä täysipäiväisesti töitä samaan aikaan. Suomessa minulle jäi suoritettavaksi enää pari kurssia, jotka onnekseni alkoivat vasta helmikuun alusta, joten en käytännössä joutunut edes käymään päällekkäin Suomen että Maltan kursseja, vaikka lukukausi Maltalla päättyi tammikuun lopulla ja alkoi Suomessa jo virallisesti tammikuun puolen välin tienoilla.

Jälkikäteen ajateltuna olen myös erittäin tyytyväinen, että opintovapaani jatkui vielä reilun viikon verran paluuni jälkeen, jotta sain rauhassa järjestellä asioita ja aloittaa vielä viimeiset kurssit Suomessa ennen kuin palaan taas täysipäiväisesti töihin. Vapaa venähti viikosta kahteen, sillä jossain kohtaa lukukauttani Maltalla huomasin, että koulun kalenteriin olikin merkattu viimeinen koulupäivä viikkoa aiemmin kuin mitä olin alun perin saanut tiedoksi. Olin jo ehtinyt ostaa lentolippuni takaisin Suomeen, mutta siirsin sitä viikon aikaisemmaksi. Toinen vaihtoehto olisi ollut jäädä vielä lomailemaan viikoksi Maltalle, mutta palasin siinä kohtaa jo mieluummin takaisin Suomeen.

Suosittelen vaihto-opiskelemaan lähtöä kaikille, jotka haluavat nähdä tai kokea jotain uutta oman totutun ympäristön ulkopuolella tai vaikka avartaa omaa maailmankuvaansa.

 

Suosittelen vaihto-opiskelemaan lähtöä kaikille, jotka haluavat nähdä tai kokea jotain uutta oman totutun ympäristön ulkopuolella tai vaikka avartaa omaa maailmankuvaansa. Vaihto-opiskelut ovat tähän erittäin hieno mahdollisuus. Itselleni tämä kokemus oli myös täydellinen tauko työelämästä, jossa tulee vietettyä kuitenkin todennäköisesti kymmeniä vuosia tauotta tästä eteenpäin.

Vaikka oma vaihto-opiskelukokemukseni olikin kaikenlaisia kommelluksia täynnä, eikä opiskelutkaan välttämättä täysin osuneet omaan alaani, kokonaisuudessaan kokemus oli sellainen, jota en jälkikäteen ajateltuna jättäisi välistä. Joten jos muun elämän puolesta vaihto-opiskelut vain on mahdollista järjestää, suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän mahdollisuuteen.

 

Logistiikan insinööri (AMK) -opiskelija Enni Komu 

 

Lue myös Ennin kaksi edellistä blogia vaihdosta Maltalla: