Niina Mustasalo opiskelee Xamkissa muun muassa myyntiä, markkinointia ja palvelumuotoilua. Tällä hetkellä hän on työharjoittelussa Musiikkituottajilla (IFPI Finland ry), joka järjestää Suomen suosituinta viihdelan tapahtumaa Emma Gaalaa. Gaalassa on vahvasti mukana tänäkin vuonna Xamkin erilaiset opintoprojektit, kuten someopintojakso ja työharjoittelu.

Niina kertoo mietteitä koskien Emma Gaalaa, opintoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Tapasimme Niinan toimistolla Helsingissä, jossa lähestyvän Emma Gaalan tuotannot on kiireisimmillään.

Niina Mustasalo on työharjoittelussa Emma Gaalaa järjestävällä Musiikkituottajajilla.

Hei Niina, olet mukana järjestämässä Emma Gaalaa. Mitkä fiilikset ja tunnelmat nyt kun Gaala lähestyy?

Kliseisesti sanottuna väsyneet mutta onnelliset. Kiireinen syksy takana ja paljon uuden oppimista. Työharjoittelun aluksi asuin Lahdessa, mutta nyt pääkaupunkiseudulla, mikä on helpottanut asiaa.

En ole aikaisemmin ollut vastaavanlaisessa työssä, joten harjoittelu on vaatinut paljon. Minulla on kuitenkin hyvät fiilikset ja todella luottavaiset tapahtuman suhteen.

Gaala lähestyy, joten olen innoissani ja odotan kovasti, että pääsen näkemään sen, minkä eteen olen kovasti tehnyt töitä.

Opiskelet palvelumuotoilua (myynnin, markkinoinnin ja palvelumuotoilun koulutus) Xamkissa – mistä opintokokonaisuudesta tai kurssista on ollut hyötyä työharjoittelussa?

Olen miettinyt työtehtäviäni palvelumuotoilullisesta näkökulmasta paljon ja pohtinut sitä, mitä olen koulussa oppinut. Toki aika ei ole antanut myöden tehdä laajoja tutkimuksia, mutta kun aloitin tehtävässäni niin kävin läpi aikaisempien vuosien Gaaloja aina 2000-luvun alkuun asti ja mietin, miten gaala on kehittynyt. Olen selannut palautteita kävijöiltä, yrityksiltä ja yhteistyökumppaneilta ja olemme täällä Musiikkituottajilla sitten keskusteltu niistä ja mietitty, miten voidaan korjata ja kehittää Gaalaa entisestään.

Gaala on tänä vuonna uusissa tiloissa Hartwall Arenalla, jolloin koko projekti on uudelleenrakentamista, mutta pohja on tietysti sama. Olen ottanut paljon palvelumuotoilullista näkökulmaa ja lisäksi Xamkissahan on meneillään ihan erillinen palvelumuotoiluprojekti liittyen Emma Gaalaan.  Lisäksi tästähän saisi tehtyä, vaikka opinnäytetyön, jos haluaisi ja ottaisi siihen mukaan asiakasnäkökulmaa enemmänkin.

Kerrotko hieman tarkemmin vielä työtehtävistäsi täällä Musiikkituottajilla?

Olen saanut tehdä tosi laajasti tehtäviä, mutta pääjutut ovat olleet somemarkkinoinnissa, suunnittelussa ja koordinoinnissa. Lisäksi tapahtumaan liittyy paljon tuotannollisia tehtäviä.

Tuotannollisissa tehtävissä olen päässyt mukaan tosi laajasti esimerkiksi Nelosen kanssa olemme tavanneet pari kertaa kuussa, sillä Nelonen lähettää Emma Gaalan suorana lähetyksenä kanavaltaan ja on myös yksi suurimmista yhteistyökumppaneista. Olemme tarkistelleet asioita ja suunnitelleet tulevaa.

Hartwal Arena on tullut tutuksi samoin muut yhteistyökumppanit, kuten Honor ja Helsingin kaupunki.

Kuulostaa siltä, että harjoittelu on ollut tosi monipuolinen ja siitä on paljon hyötyä tulevaisuuden kannalta.

Olen ottanut harjoittelun myös siltä kannalta, että tässä pääsee verkostoitumaan. Tämä mahdollistaa nyt paljon kontakteja eri suuntiin. Jos mietitään Nelosta talona niin sehän on ihan valtava ja samoin myös mahdollisuudet.  Kaikki on mahdollista, kun hoitaa työnsä hyvin!

Onko harjoittelu ja Emma Gaala olleet sellaisia, kun odotit? Onko tullut yllätyksiä?

On paljon uutta, mutta myös sellaista, mitä osasin odottaa. Itse olen perfektionisti ja haluan tehdä asiat tietyllä tavalla sekä järjestyksessä. Täällä olen oppinut, että asiat elää koko ajan. On ollut totuttelemista siihen, että asiat muuttu ja niihin on vaan sopeuduttava. Tämä taas vaatii pitkää pinnaa!

Osasin sitä myös odottaa, mutta toisaalta on tullut myös yllätyksiä. Asioihin on osattava tarttua heti esimerkiksi aikataulumuutoksiin.

Onko tiedossa tulevaisuudensuunnitelmia, mihin esimerksiksi haluaisit mennä töihin?

Tapahtumien tuottaminen ja järjestäminen on alkanut kiinnostaa yhä enemmän. Tapahtumatuonto voisi olla sellainen, joka sopisi minulle. Tulossa on esimerkiksi kesän festarit, joihin olisi kiva mennä töihin. Myös Nelonen Media Live järjestää tapahtumia, risteilyjä ja festareita.

Terveisiä lukijoille – mitä haluaisit sanoa vinkiksi työharjoitteluun meneville?

Muistakaa verkostoituminen! Työharjoittelussa tehdään itsenäisesti töitä ja silloin myös verkostoituminen on omalla vastuulla – se miten haluat verkostoitua. Harjoittelussa on mahdollista saada jalkaa oven väliin ja tehdä vaikutus myös yhteistyökumppaneihin. Lisäksi on mahdollisuus saada huikeita uusia näkökulmia!

Kiitos haastattelusta ja onnea Emma Gaalaan 2019!

Lisätietoa Xamkista ja Emma Gaalasta löydät tästä.