Alvar Aallon kulttuuriperintöä juhlistava ja siitä inspiroituva tapahtumakokonaisuus järjestetään elokuun puolivälissä Kouvolassa. Tiedossa on monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille kävelyopastuksista elokuvailtaan ja taidenäyttelyistä pyöräretkeen. Alvar Aalto-viikko liittyy Kouvolan vuoden 2021 puheenjohtajuuskauteen Aalto-kaupunkien verkostossa.

Aalto-viikon tapahtumajärjestäjäksi on voinut hakea kuka tai mikä taho tahansa. Viikko on tarkoitettu kaikille, niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Tämä on oikeastaan kaikkien yhteinen kaupunkifestivaali, ja mikäpä sen paremmin vahvistaisi osallisuutta ja ylpeyttä omasta kulttuuriperinnöstä! Ja ennen kaikkea, se tuo hyvää mieltä meille kaikille. Tapahtumakokonaisuutta varjostaa toki muuttuva koronatilanne, mutta toivottavasti tapahtumat pystytään järjestämään turvallisuustekijät huomioiden. Kaupunkiin levittäytyvä monipuolinen kokonaisuus toisi kaivattuja elämyksiä ja kohtaamisia ihmiselle sekä yhteisöllisyyttä kaupunkiin!

Kouvola on todellinen Aalto-kaupunki. Inkeroisten 30-luvulla suunniteltuun kokonaisuuteen kuuluvat Anjalan paperitehdas ja sen työntekijöille suunniteltu moderni asuinalue Tehtaanmäellä sekä kivenheiton päässä sijaitsevat Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotitaloalue. Aallon toimiston toteuttama kokonaisuus rakentui 1930-50-luvuilla. Inkeroisten hieno kokonaisuus edustaa teollista rakennusperintöä ja asumisen historiaa. Se ajoittuu Aallon kansainvälisen läpimurron aikaan. Esimerkiksi Paimion parantola (1933) ja Viipurin kirjasto (1935) olivat valmistuneet.

 

Kuva Hannu Vallas, Museovirasto, Rakennushistorian kuvakokoelma, Lentokuva Hannu Vallaksen kokoelma ( Finna.fi, CC BY 4.0).

 

Kouvola on Aalto-viikon sloganin mukaisesti YHTÄ AALTOA. Suuren Kouvolan läpi virtaa vuolas Kymijoki, joka on osa kaupungin fyysistä ja henkistä maisemaa sekä alueellisten identiteettien rakennuspalanen. Kymijoen partaille syntyi kukoistavaa teollisuutta, ja suurteollisuus alihankkijoineen, tuote- ja pääomavirtoineen ja työntekijöineen loi kylät ja kaupungin. Kuusankoski, Myllykoski ja Inkeroinen ovat kaikki voimakkaasti metsäteollisuusyritysten muovaamia, mikä näkyy nykypäivän rakennetussa ympäristössä.

Kouvolassa voidaan järjestää Aalto-viikko, koska kulttuuri-, aate-, talous- ja sosiaalihistorialliset virrat ristesivät 1930-sopivaksi kontekstiksi. Yksi Aallon suunnitteleman Sunilan selluloosatehtaan ja asuinalueen rakennuttajayrityksistä oli Tampella, joka palkkasi tämän osaavan ja menestyneen arkkitehdin suoraan tästä suurprojektista suunnittelemaan Inkeroisten kokonaisuus. Siksi Kouvolassa on joukko erilaisia Aallon taloja, joissa ajan tarpeet ja asenteet näkyvät: Mäntyrinteen omakotitalot Insinööreille (1938), Rantalinjan paritalot mestareille (1938), Tervalinjan rivitalot (1937–38) sekä kerrostaloasunnot (1952, 1956) virkailijoille, Aallon tyyppitalojen mukaan 1938–41 rakennettu Karhunkankaan omakotitaloalue sekä Tehtaanmäen koulu (1938-39).

Aalto, arkkitehtuuri, teollinen rakennusperintö ja laajemmin kulttuuriperintö ovat ennen kaikkea inspiroivia lähtökohtia tapahtumille. Viikko ei siis tarkoita (ainoastaan) teoreettisia pohdintoja rakennustaiteen syvimmästä olemuksesta tai Aallon töiden esittelyä, vaan tarjolla on esimerkiksi tanssitaidetta Tehtaanmäen inspiroimana, Aalto-menuja, kirsikankukilla maustettua teetä ja urbaani keramiikkatyöpaja! Arkkitehtuuri on tarkoitettu ihmisen palvelukseen, tilojen tarjoajaksi, suojaksi ja koettavaksi, joten rakennettua ympäristöä voi tulkita tai siihen kytkeytyä tanssin keinoin. Henkivätkö Aalto-menut Alvarin makumieltymyksiä? Tarinoita kulkee Aallon lempiruoista tai illanvietoista, mutta ainakin Tiilimäen arkkitehtitoimiston väki lounasti ”Tavernassa” ja talossa oli oma taloudenhoitaja. Ja hyvän ruoan tai leivonnaisten parissa onkin paikallaan kunnioittaa tätä asumiskulttuuriimme vaikuttanutta arkkitehtia! Sekä Alvar että Aino olivat myös muotoilijoita ja erityisen tunnettuja luonnonmateriaalien hienovaraisesta käytöstä ja niiden ymmärryksestä, siten keramiikkatyöpaja sopii aivan oivasti viikolle. Aallon töissä näkyy viitteitä häntä inspiroineesta japanilaisesta rakennuskulttuurista ja estetiikasta.

 

Tehtaanmäen koulu, kuva Laura Lehtinen 2021.

Viikolla ajankohtaisena näkyy myös Tehtaanmäen koulun tulevaisuus. Rakennuksen koulukäyttö on päättymässä lähivuosina kouluverkkouudistuksen myötä. Kaupunki ja Xamkin Luovien alojen tutkimusyksikkö tekevät yhteistyötä rakennukseen sopivan, sen kulttuuriperintöarvoja kunnioittavan ja taloudellisesti kannattavan käyttötarkoituksen löytämiseksi. Eräs toimenpide on Aalto-viikon Tehdes-tapahtumakokonaisuus, jonka aiheena on lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus. Webinaari, englanninkielinen Building as an Educator, lasten leiri ja kehittäjien innovaatioleiri tarkastelevat aihetta laajasti, esittelevät arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen menetelmiä sekä testaavat niitä käytännössä mahdollisten tulevien käyttäjäryhmien kanssa. Voisiko Tehtaanmäen koulu jatkua arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen keskuksena?

Kouvola on hyvissä seuroissa Aallon kulttuuriperinnön vaalijoiden kanssa. Verkostossa on mukana monta kotimaista kaupunkia ja se on voimakkaasti laajenemassa ulkomaille. Tavoitteena on kattaa kaikki noin 40 Aalto-kaupunkia. Lisäksi Kouvola on mukana myös Alvar Aalto -säätiön hallinnoimassa kulttuurimatkailua edistävässä Visit Alvar Aalto -matkailureittiverkostossa sekä matkailureittiyhdistyksessä. Yhdistys sai Aalto-matkailureitille Euroopan kulttuurireitti-statuksen keväällä 2021 ja ensimmäisenä Suomessa. Verkostot pitävät Kouvolaa kulttuurimatkailun kartalla ja auttavat markkinoimaan hienoja kohteitamme – ja koko Kouvolaa!

Kulttuuriperintö ja siitä ammentavat tapahtumat lisäävät vetovoimaa ja ovat merkittäviä myös asukkaiden viihtyvyyden ja kuulumisen tunteiden kannalta. Kulttuuriperintö kaikkien yhteistä, ympäröivää todellisuutta, joka auttaa kiinnittämään ihmisen aikaan ja paikkaan. Lisäksi kulttuuriperintö tarjoaa paikkoja synnyttää, kehittää ja syventää liiketoimintaa.
Aalto-viikko todistaa, että Kouvola on aktiivisten tekijöiden kulttuurikaupunki!

 

Kuva Hannah Busing, Unsplash.

Aalto-viikkoa vietetään Kouvolassa 14.-22.8.2021. Tapahtumasta vastaa Kouvolan kaupunki yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön kanssa. Aalto-kaupunkien verkostosta vastaa Alvar Aalto -säätiö. Puheenjohtajakaupunki vaihtuu vuosittain ja Aalto-viikko järjestetään kyseisessä kaupungissa. Tehdes-tapahtumakokonaisuuden järjestävät Xamkin Luovien alojen tutkimusyksikkö yhteistyössä kaupungin ja Nuorisokeskus Anjalan kanssa Kymin 100-vuosissäätiön tuella.

 

Lisätietoja

Aalto-kaupunkien verkosto
Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen Tehdes-kokonaisuus
Alvar Aalto-viikko 2021
Alvar Aalto -kohteet Kouvolassa -opas

 

Kirjoittanut

Laura Lehtinen
TKI-asiantuntija, Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen
Luovien alojen tutkimusyksikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu