Ruokatuotannon vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön ovat merkittäviä. Kasvisruoan lisääminen ja ruokahävikin vähentäminen ovat keskeisiä keinoja vaikuttaa ilmastoon. Ruokahävikin vähentämisellä on myös taloudellisia vaikutuksia. Ruokatuotantoprosessin (suunnittelu, ostot, varastointi, ruoanvalmistus, jakelu) tulee toimia, jotta ruokahävikkiä voidaan ennaltaehkäistä.

Ympäristöön vaikuttaminen on tärkeää myös asiakkaille. Asiakkaiden valinnat näkyvät yhä enemmän ruokatuote- ja palvelutarpeiden muutoksina ruokapalvelualalla mm. erityisruokavalioiden lisääntyneenä kysyntänä.

 

Maaseudun ruokapalveluyritykset etulinjassa

Kaakkois-Suomen maaseudun yrityksistä valtaosa on mikroyrityksiä. Yrityksillä on tarve kehittää toimintaansa, mutta resurssit, aika ja osaaminen viedä asiaa eteenpäin ovat hyvin rajalliset. Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä –hanke on kohdennettu Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntiin ja erityisesti maaseudun pieniin ruokapalvelualan/ravitsemisalan mikro- ja pk-yrityksiin.

Hankkeen tavoitteena on tukea monipuolista ja kilpailukykyistä ruoka-alan yrittäjyyttä Kaakkois-Suomessa sekä vahvistaa alueen yritysten kykyä toimia ympäristöystävällisesti.

Ruokahävikki kuriin –hankkeen järjestämä toiminta, auttaa lisäämään maaseudun ruokapalvelutoimijoiden osaamista ruokahävikin vähentämisessä ja ympäristötietoisten asiakkaiden palvelemisessa, toimijoiden keskinäisen verkostoitumisen edistämisessä sekä digiosaamisen lisäämisessä.

 

Tavoitteena uuden toimintamallin luominen

Hankkeen aikana tuotetaan ja jaetaan tietoa. Osaamisen lisäämiseksi hankkeen aikana järjestetään teemallisia työpajoja sekä jalkaudutaan eri mikro ja pk-ruokapalvelualan toimipaikkoihin seuraamaan toimintaa konkreettisen tiedon keräämiseksi. Käytännön läheisellä toiminnalla, ammattikeittiöympäristössä ja –laitteilla, lisätään maaseudun ruokapalvelutoimijoiden osaamista ja tietoa ruokatuotantoprosessista, uusista ruokavalioista sekä niihin sopivista raaka-aineista ja käytöstä ruoanvalmistuksessa.

Hankkeen toimenpiteet lisäävät maaseudun yritysten osaamista. Hankkeen tavoitteena on saada toimintamalli, joka sopii mikro-ja pk-yritysten ruokahävikin vähentämisen ohjenuoraksi.

Lisätietoja

Xamk
Merja Ylönen
projektipäällikkö
040 709 4834
merja.ylonen@xamk.fi

Aikuiskoulutus Taitaja
Jouni Alén
projektipäällikkö
040 542 6343
jouni.alen@taitajantie.fi

 

 

Hankkeessa tapahtuu!

Katso tästä mitä hankkeessa tapahtuu seuraavaksi. Vaikuta toteutukseen ja sisältöön ja tule mukaan keskustelemaan kanssamme 30.11.20 klo 14-15. Tarkemmat tiedot löytyvät ohjelmasta.

Ohjelma

Erityisruokavaliot

HUOMIO! Osaathan sinä toimia oikein?

Kahvitauon tietovartti 26.10.2020

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Kaisa Kähkönen, Ravistamo Oy.

Keliakia - gluteeniton ruoka tietovartti

Kahvitauon tietovartti 2.11.2020

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Linda Viitasalo, Ravistamo Oy.

Ajankohtaista asiaa allergioista

Kahvitauon tietovartti 9.11.2020

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Anni Kukkonen, Ravistamo Oy.
(Kuva: Pihla Liukkonen)

Vegaani ruoka

KaakonKantri julkaisema blogi

https://www.kaakonkantri.fi/kaakonkantri/blog-dynamic/313-ruokahaevikki-kuriin-kaakkois-suomessa

Maaseutu 2020

Ohjelma kick off Kouvola 4.8.2020

Kaksipäiväiset hankkeen aloitustilaisuudet supistuivat yhteen päivään. Asiantuntijoiden osuudet saimme kuitenkin sovitettua tälle päivälle. Kiitos kaikille mukana olleille tahoille:) Saimme aikaan rennon, mutta asiapitoisen tilaisuuden.

Nyt pelataan!

Lue tarina pelien taustalta. Testaa oma osaamisesi ja haasta työverisikin mukaa. Onnea matkaan!

Tarina ja linkit peleihin.

Suora linkki

Erityisruokavaliopeli

Suora linkki

Kasvisruokapeli

Suora linkki

Hävikkipeli

Hyödynnetään hävikkiraaka-aineita.

Tervehdys, Riikka Mantila ja Young Chefs

Raaka-ainieta omasta maasta ja läheltä, sesongin mukaan.

Tervehdys, Kaisa Takala, Cafe Qwensel

Hävikin hallinta on osa kustannustehokkuutta ja lähialueen tuotteet takaavat tuoreuden.

Tervehdys, Tapio Pääkkö, Pakkahuoneen Puoti

Ajankohtaista

Rennon reipasta asiaohjelmaa Ruokahävikki kuriin hankkeen kick off päivässä Kouvolassa

Hankalan kevään jälkeen pääsimme vihdoin pitämään Ruokahävikki kuriin –hankkeen aloitustilaisuuden Kouvolassa 4.8.20. Jo aiemmin huhtikuulle suunniteltu kick off tilaisuus jouduttiin siirtämään kesän jälkeiseen aikaan ja kaksipäiväinen ”kiertue” typistyi yhteen päivään, koronan aiheuttamien vaikutusten vuoksi. Jotta mahdollisimman moni kuitenkin pääsisi osalliseksi tapahtumasta, löytyvät kaikki esitystallenteet hankkeen verkkosivuilta www.xamk.fi/ruokahavikkikuriin. Sieltä ne voi käydä katsomassa itselle parhaiten sopivana...

Ympäristövastuullisuus osana pk-ruokapalveluyrityksiä

Vaikka moni ruokapalveluyritys elää tällä hetkellä vaikeita aikoja, niin nyt olisi hyvä suunnata katseet tulevaan. Ympäristövastuulliseen toimintaan liittyvät haasteet ruokapalveluissa eivät ole hävinneet minnekään. Nyt on kehittämisen aika. Yhteiskunnan poliittisilla päätöksillä ja ruokapalveluasiakkaiden ostokäyttäytymisellä on suuri merkitys ruokapalveluiden tuotevalikoimaan ja toimintatapoihin. Ennen korona-aikaa julkisissa keskusteluissa on paljon nostettu esiin ruokaan, sekä sen tuotantoon liittyvät vaikutukset...

Faktat

Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä -hanke

01.01.2020 - 31.12.2021

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Osatoteuttajat: Aikuiskoulutuskeskus Taitaja

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 210 558,08 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Hanketta rahoittaa 100 % osuudella Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.