Vesistöjen puhtautta edistämässä uusin menetelmin -WaterPlus-hankkeen tavoitteena on kehittää vesistöihin kohdistuvien, hulevesistä peräisin olevien haitta-aineiden, erityisesti mikromuovien, analysointia ja monitorointia. Lisäksi tavoitteena on mikro- ja makromuovien havainnointiin liittyvien näytteenottomenetelmien, sekä hulevesien mukana kulkeutuvan mikromuovin suodatusmenetelmien kehittämistyö.
Tietoa Vesistöjen tilasta UUSIN MENETELMIN
Hulevesien kautta vesistöihin huuhtoutuvat haitta-aineet ja ravinteet on tunnistettu yhdeksi vesistöihin kohdistuvan kuormituksen lähteeksi. Kuormituksen hallinnan kannalta on tärkeää selvittää hulevesien sisältämät epäpuhtaudet. Tiedon saamiseksi onkin tarpeen kehittää ja testata uusia monitorointi- ja puhdistustekniikoita.
Hulevesien laatuun liittyvä tutkimusaineisto on usein vielä hajallaan, eikä siten palvele kaupunkisuunnittelua ja vesistönsuojelun tarpeita. Yhteisen tietoalustan luomin datan jakamiseen, edesauttaa tiedonjakoa ja lisää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Kansalaishavaintoja voidaan käyttää apuna vesistöjen tilan havainnoinnissa, ja siten kohdentaa tutkimusta ja toimenpiteitä tietyille alueille.
Hankkeen toimenpiteet
1) Etelä-Savon vesistöjen nykytilaselvitys mikro- ja makromuovien ja haitta-aineiden osalta
2) Kansalaishavaintojen kytkeminen osaksi vesistöjen tilanseurantaa
3) Monitorointimenetelmien pilotointi demonstraatiokohteessa
4) Menetelmien kehittäminen muovien torjuntaan
5) Ympäristötiedon jakamiseen soveltuvan alustan kehittäminen vesistötutkimuksen tarpeisiin – Case Mikkeli
6) Viestintä, tiedottaminen ja tulosten jalkauttaminen
Tuloksena Tietoa Eri Menetelmien toimivuudesta sekä Etelä-savon vesistöjen tilasta
WaterPlus-hankkeessa kehitettävillä ja testattavilla hulevesien epäpuhtauksien näytteenotto- ja analysointimenetelmillä saadaan entistä nopeammin ja enemmän tietoa hulevesien tilasta ja siinä tapahtuvista muutoksista. Lisäksi hankkeessa tuotetaan tietoa erilaisista menetelmistä, jotka soveltuvat mikromuovien torjuntaan vesistöistä.
Kansalaishavainnot ja yhteinen tietoalusta luovat edellytykset entistä laajemman aineiston keräämiselle sekä edesauttavat vesistöjen puhtaana pitämistä. Hankkeessa tuotettu tieto tukee Etelä-Savon vesistöjen puhtaana säilymistä ja ennaltaehkäisee mikromuoveista aiheutuvaa ympäristöriskiä.
Keväällä 2022 toteutettiin Etelä-Savossa mikromuovi- ja haitta-ainenäytteenottoa vesistöistä ja hiekkarannoilta. Video näytteenotosta nähtävissä: https://www.youtube.com/watch?v=KWgv_gzYQvo