Väitöskirjatutkija ja pitkän linjan pelaaja Mikko Meriläinen vieraili Kouvolassa puhumassa pelikasvatuksesta. Mikko käsitteli aihetta monipuolisesti ja innostavasti. Mikko pelaa myös itse ja osaa oman kokemuksensa kautta tunnistaa pelaamisen hyödyt ja haitat.

Pelaaminen on osa lasten ja nuorten kulttuuria, jota kannattaa lähestyä monipuolisesti. Pelaamista voi lähestyä muun muassa osaamisen ja taitojen lisääntymisen, nuoren kasvuun liittyvänä itsenäistymisen, digitaalisena hengailun tai yhteenkuuluvuutta lisäävän tekijän kautta. Pelikasvatuskeskustelu kannattaa pitää monisävyisenä ja olla utelias lasten ja  nuorten maailmasta. Pelit jatkuvat pelaamisen jälkeen monesti leikeissä ja uusina tarinoina. Pelit ovat siis yksi mielikuvituksen lähde, samoin kuin esimerkiksi kirjat tai elokuvat.

Haittoihin tulee suhtautua vakavuudella ja muistamalla suhteuttaa pelaamista muuhun elämisen tapahtumakirjoon. Pelkkä ruutuaika ei ole haittojen mittari, toki myös kasvattajien tulee olla johdonmukaisia ja asettaa rajoja lasten pelaamiseen käytettävän ajan suhteen. Verkossa tapahtuvaa digipelaamista voi rajoittaa myös siten, että houkuttelee lapsen ja nuoren perinteisten lauta- tai korttipelien äärelle. Mikäli et päässyt paikalle, löydät Mikon luentodiat täältä.

Pelaaminen ja pelit ovat myös tärkeä väline nuorten kanssa käytävään keskusteluun. VERSUS-hankkeessa. Hyödynnämme pelillisyyttä terveellisen ja tupakoimattomuutta edistävän elämän keskusteluissa. Pelisarjamme ensimmäinen peli, Smoke Em Out on pelattavissa osoitteessa versusportaali.fi ja toinen peli valmistuu vuoden 2019 alussa.

Mikko Meriläisen (kuvassa) pelikasvatusluento ja VERSUS-pelin esittely olivat yksi Kouvola Game Week -tapahtumista, joka järjestettiin Kouvolan kaupungin nuorisopalveluiden, Kouvolan kirjaston Mediamajan ja VERSUS- hankkeen yhteistyönä.

 

 

teksti:

Kirsi Purhonen
Projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Luovat alat