Juska Salminen kertoo aikuisopiskelun ohjanneen hänet oikealle polulle ja antaneen pelimerkkejä elämään. Salminen onnistuu yhdistämään yamk-opinnot sekä yrittäjyyden arkeensa. Hän sanookin olevansa ylpeä korkeakouluopiskelija. 

Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ne merkitykset asioille löytyy usein jälkikäteen.

 

 

Salminen asuu tällä hetkellä Kouvolassa, mutta opinnot ovat tuttuja myös Mikkelin kampuksella. Ennen Xamkin fuusioitumista Salminen opiskeli Kyamkissa medianomiksi, eli audiovisuaalisen viestinnän ammattilaiseksi, joksi hän valmistui 2013. Tämän jälkeen vuorossa oli monimuoto-opinnot Mikkelin Mamkissa yhteisöpedagogiksi, jotka hän suoritti loppuun vuonna 2017. Tällä hetkellä Salmisella on työn alla ylempi amk-tutkinto nuorisokasvatuksen johtamisesta ja kehittämisestä.

 

Salminen tekee töitä lastensuojelun parissa ja ennen sitä hän oli aktiivisesti mukana nuorisopalveluissa. Salminen aloitti opintojen ja muiden töiden lomassa oman toiminimensä Juskamedian muutamia kuukausia sitten. Yrittäjänä hän tarjoaa asiakkailleen juontokeikkoja, luentoja sekä intensiivisiä haastatteluja. Salminen tiivistää työhistoriansa todeten, että mitä nyt ikinä eteen sattuukaan.

 

Jos ensimmäistä opinnäytetyötäni tehdessä olisin edes kuullut uusimman opinnäytetyöni otsikon, olisin varmaan nukahtanut kesken lauseen.

 

 

Kaiken kaikkiaan Salminen on aina viihtynyt hyvin opintojen parissa. Kahden opettajan poikana Salminen kertoo arvostavansa kovasti opettajia ja itse oppimisprosessia. Rankan hetken iskiessä vaimokin muistuttaa Salmista siitä, kuinka paljon Salminen oikeasti nauttii opiskelusta. Salminen puhuu paljon opintojen lomittumisesta yhteen ja siitä, kuinka entiset opinnot aina tukevat uusia. Opiskelua voi harjoitella ja tässäkin lajissa kokemus on valttia. ”Jos ensimmäistä opinnäytetyötäni tehdessä olisin edes kuullut uusimman opinnäytetyöni otsikon, olisin varmaan nukahtanut kesken lauseen”, Salminen naurahtaa. ”Näin jälkeenpäin mietittynä medianomin ja yhteisöpedagogin opinnoilla on paljonkin yhtäläisyyksiä, vaikka näin ei heti ajattelisi. Opinnot ehdottomasti tukevat toisiaan työelämässä.”

 

”Olen todella kiitollinen koko organisaatiolle matkastani.”

 

Nuorisopalvelut tulivat Salmisen elämään sattuman kautta, kun ystävän pesti vapautui. Lastensuojelutehtävät ovat taas olleet akuutimpi juttu, joihin Salminen haluaa tarjota ohjaamista ja kulttuurista osaamistaan. Ennen aikuisopintoja Salminen toimi HIM-yhtyeen kosketinsoittajana. Muusikon ura on Salmisen mukaan ollut elämän ilo ja taakka. Opinnot ja työt ovat ajan kanssa muokanneet Salmisen brändistä paljon muutakin kuin ex-muusikon. Yrityksensä kautta hän pystyy levittämään tarinaa kokemuksesta ja koulutuksesta. ”Pitämieni luentojen voisi sanoa kertovan tarinan tähdistä tuhoon ja kaikkea siltä väliltä.”

Kyllä mä sanon, että se on iso etu täällä Suomessa. Että saadaan aikuisena ihmisenä vielä koulutusta. Siitä täytyy mun mielestä sit antaa takasin, mitä mä koen, että teen nuorisotyön kautta. Tän hetken tekeminen tulee varmasti näkymään vielä tulevaisuudessa.

 

Tulevaisuudessa Salminen haluaa kehittää lastensuojelutyötä ja pyyhkiä pölyyntyneet mielikuvat siitä pois. Hän haluaa tuoda alalle väriä erilaisten hankkeiden ja tapahtumien kautta. Xamkin ja Salmisen yhteistyö on jatkunut vielä valmistumisten jälkeenkin. Tämän hetkisten opintojen lisäksi Salminen on kertonut kultuurisesta nuorisotyöstä ensimmäisen vuoden opiskelijoille, kun opiskelijat ovat vierailleet Kouvolan nuorisopalveluissa. Salminen tiivistää, että tärkeimpänä asiana Xamkissa opiskelusta on jäänyt käteen oppimisen reitti kokonaisuudessaan. Laaja-alainen itsensä kehittäminen sekä ammattitaitoinen ote töihin vain vahvistuvat opintojen myötä.

 

 

Lue seuraava alumnitarina täältä.

 

 

Teksti: Matleena Ahoranta