Etelä-Savon ruokaviesti -hanke paneutui lähiruokaan. Hankkeessa ruokaviestinnän keinoin vahvistettiin alueellista ruokaidentiteettiä ja edistettiin maakunnan ruoka-alan arvostusta sekä kehittymistä. Hankkeen kohderyhmänä oli koko ruokaketju alkutuottajista kuluttajiin.
Ruokaviestintä ja alueellisen ruokaidentiteetin vahvistaminen – Etelä-Savon ruokaviesti -hanke oli Etelä-Savon elintarvikatalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toimijoiden, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Luonnonvarakeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteishanke, jota Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti koordinoi.
TOIMENPITEET
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toimenpiteet Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen toteuttamisessa kohdistuivat koko ruokaketjuun. Ruoka-Saimaa -tapahtumissa ”törmäytettiin” paikallisia elintarvikkeiden tuottajia ja niitä ostavia ammattikeittiöitä ja kauppoja. Tapahtumia järjestettiin kaksi. Mikkelissä oli huhtikuussa 2016 ja Savonlinnassa marraskuussa 2017.
Paikallisten elintarvikkeiden tunnettuutta ja käyttöä edistettiin järjestämällä ammattikeittiöille ja ruokamatkailutoimijoille ajankohtaistietoiskuja. Saimaan alueen raaka-aineiden käyttöä ruokapalveluissa tuotiin esille SaimaaMenun avulla. Kuluttajia innostettiin eteläsavolaisten elintarvikkeiden käyttöön tuottamalla paikallisista raaka-aineista helppoja ja herkullisia reseptejä.
Uusia ideoita ruoka-alalle haettiin järjestämällä nuorille valtakunnallinen ruokainnovaatiokilpailu – Ruokaoivallus. Kilpailun kohteena olivat nuoret 16-29 -vuotiaat opiskelijat. Ideoita haettiin uusiin ruokatuotteisiin ja elintarvikkeiden innovatiiviseen käyttöön, ruoanvalmistusmenetelmiin ja koko ruokaketjuun. Innovatiivisuuden lisäksi arvostettiin eteläsavolaisten raaka-aineiden käyttöä. Lisätietoa Ruokaoivallus-kilpailusta.
TULOKSET
Etelä-Savossa tuotettu ruoka, sen saatavuus ja paikalliset ruoantuottajat tulivat paremmin tunnetuiksi kaupan ja ammattikeittiöiden edustajille. Opinnollistetut kehittämistehtävät ja tapahtumajärjestelyt toivat lisäarvoa alan opintoihin. Eteläsavolainen ruoka, ruoantuottajat ja Xamk innovatiivisena ruokapalvelujen kehittäjänä saivat valtakunnallista julkisuutta.
Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen tulokset on koottu loppuraporttiin
Etelä-Savon ruokaviesti hanke loppuraportti_liitteineen