Vastuulliset ruokapalvelut
Tavoitteenamme on vahvistaa alueellista ruokajärjestelmää ja palveluliiketoimintaa ja kansainvälistymistä.
Ratkaisukeskeinen ja vuorovaikutteinen kehittämisote sekä monialainen yhteistyö on keskeistä kehittämistyössä.
Tutkimme ja kehitämme tulevaisuuden ruoka-alaa!
Kohti vastuullista ruoka-alaa
Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän asiantuntijat toteuttavat paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja kehittämishankkeita, jotka liittyvät ruokapalvelujen tuotanto- ja palveluprosesseihin, ruokapalvelujen roolin ihmisten hyvän ja ravitsevan syömisen tukemisessa sekä alueellisen ruokajärjestelmän, ruokamatkailun ja elinkeinokalatalouden kehittämiseen.
Kohti vastuullisia ruokapalveluja
Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän tavoitteena on edistää ruokapalvelujen ekologista, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta. Siihen pyritään lisäämällä osaamista, kehittämällä tuotanto- ja palveluprosessien suunnittelua ja toteutusta.
Kehittämisen tavoitteet ja ratkaisut määritellään yhteistyössä työelämän kanssa.
Keskeisiä teemoja
- Kasvipohjaiset ateriat ruokapalveluissa
- Ruokahävikin ja energian kulutuksen väheminen
- Ikääntyvien hyvä ja terveellinen syöminen
Kohti vahvaa ja kansainvälistä alueellista ruokajärjestelmää
Kestävä ruoan tuotanto ja kulutus edellyttää toimia ja yhteistyötä kaikilta ruokajärjestelmän osapuolilta. Osallistumme tähän systematisoimalla yhteistyötä, vahvistamalla kansainvälistymistä sekä tuottamalla alueellisia ruoka-alan kehittämisohjelmia ja strategioita. Elinkeinokalatalouden kehittäminen sisävesillä on meille tärkeää.
Olemme mukana Etelä-Savon ruokaklusterissa sekä useissa alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.
Keskeisiä teemoja:
- Yhteistyöverkostojen systematisointi, klusterityö
- Ruokamatkailun kehittäminen
- Elinkeinokalatalouden kehittäminen
Tutkimusympäristöt
Xamk RestoLab pyrkii olemaan askeleen edellä reaalimaailmaa ja tarjoamaan pelikentän, jossa uusia innovatiivisia ratkaisuja voidaan testata turvallisessa ympäristössä. RestoLab tarjoaa mahdollisuuden tutkia, mitata, arvioida ja kehittää ruokapalvelujen ja ruoka-alan yritysten tuotantoprosessien ja tuotteiden toimivuutta virtuaalisissa sekä fyysisissä tiloissa.
Tuotannollisesta opetustilasta tehty 3D malli, virtuaalinen kaksonen, mahdollistaa tilan esittämisen digitaalisessa muodossa ja rikastamisen reaalimaailmasta kerätyllä tiedolla. Xamk RestoLab mahdollistaa virtuaalisten, pelillisten ja VR-teknologioita hyödyntävän opetuksen ja oppimisen.
Saimaa Stadiumin ensimmäisen kerroksen aulatilaan on rakentumassa tutkimusympäristö, joka avulla voidaan tutkia digitaalisen näyttöviestinnän vaikuttavuutta ja seurata ihmisten liikkumista tilassa.
Yhteistyö ja verkostot
Yhteistyö Xamkin restonomikoulutuksen ja muiden koulutusalojen kanssa on tiivistä. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan kautta opiskelijat pääsevät ratkomaan työelämän haasteita sekä verkostoitumaan paikallisten yrittäjien ja potentiaalisten työnantajien kanssa.
Tutkimus- ja kehittämishankkeissa on mukana laaja joukko alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä kumppaneita. Olemme mukana mm. seuraavissa verkostoissa
- Etelä-Savon ruokaklusteri
- European Cluster Collaboration Platform
- Taste Saimaa – European Region of Gastronomy Saimaa 2024
- Kansallinen ruokamatkailun verkosto – Hungry for Finland
- Kansallinen kalatalousverkosto