
Vastuulliset ruokapalvelut
Tutkimusryhmämme tavoitteena on vahvistaa alueellista ruokajärjestelmää, palveluliiketoimintaa ja kansainvälistymistä.
Kehittämistyömme perustuu ratkaisukeskeisyyteen, vuorovaikutteisuuteen ja monialaiseen yhteistyöhön.
Tutkimme ja kehitämme tulevaisuuden ruoka-alaa!
Kohti vastuullista ruoka-alaa
Vastuulliset ruokapalvelut -tutkimusryhmän asiantuntijat toteuttavat alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja kehittämis- hankkeita.
Hankkeissa kehitämme:
- ruokapalvelujen tuotanto- ja palveluprosesseja
- ruokapalvelujen roolia hyvän ja ravitsevan syömisen tukemisessa
- alan koulutusta
- alueellista ruokajärjestelmää
- ruokamatkailua
- elinkeinokalataloutta
- alan työntekijöiden hyvinvointia
Kohti vastuullisia ruokapalveluja
Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän tavoitteena on edistää ruokapalvelujen ekologista, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta. Siihen pyritään lisäämällä osaamista, kehittämällä tuotanto- ja palveluprosessien suunnittelua ja toteutusta.
Kehittämisen tavoitteet ja ratkaisut määritellään yhteistyössä työelämän kanssa.
Keskeisiä teemoja
- Kasvipohjaiset ateriat ruokapalveluissa
- Ruokahävikin ja energian kulutuksen väheminen
- Ikääntyvien hyvä ja terveellinen syöminen
- Työympäristöt ja työhyvinvointi


Kohti vahvaa ja kansainvälistä alueellista ruokajärjestelmää
Kestävä ruoan tuotanto ja kulutus edellyttää toimia ja yhteistyötä kaikilta ruokajärjestelmän osapuolilta. Osallistumme tähän systematisoimalla yhteistyötä, vahvistamalla kansainvälistymistä sekä tuottamalla alueellisia ruoka-alan kehittämisohjelmia ja strategioita. Elinkeinokalatalouden kehittäminen sisävesillä on meille tärkeää.
Olemme mukana Etelä-Savon ruokaklusterissa sekä useissa alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.
Keskeisiä teemoja:
- Yhteistyöverkostojen systematisointi, klusterityö
- Ruokamatkailun kehittäminen
- Elinkeinokalatalouden kehittäminen
Tutkimusympäristöt
Xamk RestoLab on opetus- ja kehittämisympäristö, jossa pyritään olemaan askel edellä reaalimaailmaa. Se on pelikenttä, jossa uusia innovatiivisia ratkaisuja voidaan testata turvallisessa ympäristössä. RestoLab tarjoaa mahdollisuuden tutkia, mitata, arvioida ja kehittää ruokapalvelujen ja ruoka-alan yritysten tuotantoprosessien ja tuotteiden toimivuutta virtuaalisissa sekä fyysisissä tiloissa.
Tuotannollisesta opetustilasta tehty 3D malli, virtuaalinen kaksonen, mahdollistaa tilan esittämisen digitaalisessa muodossa ja rikastamisen reaalimaailmasta kerätyllä tiedolla. Xamk RestoLab mahdollistaa virtuaalisten, pelillisten ja VR-teknologioita hyödyntävän opetuksen ja oppimisen.
Saimaa Stadiumin ensimmäisen kerroksen aulatilaan on rakentumassa tutkimusympäristö, jonka avulla voidaan tutkia digitaalisen näyttöviestinnän vaikuttavuutta ja seurata ihmisten liikkumista tilassa.


Yhteistyö ja verkostot
Xamkin sisäinen yhteistyö mahdollistaa monialaisen ja koulutusta edistävän rakenteen. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan kautta opiskelijat pääsevät ratkomaan työelämän haasteita sekä verkostoitumaan paikallisten yrittäjien ja potentiaalisten työnantajien kanssa.
Tutkimus- ja kehittämishankkeissa on mukana laaja joukko alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä kumppaneita. Olemme mukana mm. seuraavissa verkostoissa
- Etelä-Savon ruokaklusteri
- European Cluster Collaboration Platform
- Taste Saimaa – European Region of Gastronomy Saimaa 2024
- Kansallinen ruokamatkailun verkosto – Hungry for Finland
- Kansallinen kalatalousverkosto
Kestävän ja kannattavan elinkeinokalatalouden edistäminen
Tavoitteemme on uudistaa elinkeinokalatalouden arvoketjua, lisätä sen kannattavuutta ja tuottaa korkeaa lisäarvoa yli alojen.
Kehitämme ruokahuoltovarmuutta, parannamme kokonaiskestävyyttä ja hyödynnämme innovatiivisia teknologioita ja kansainvälisiä TKI-ratkaisuja.
Yhdistämme tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan luodaksemme innovaatioita tuottavia ekosysteemejä, jotka tukevat vastuullista ja kestävää elinkeinokalataloutta tulevaisuudessa.
Keskeisiä teemoja
- Ekosysteemit ja vastuulliset prosessit
- Digitaalisuus, data ja teknologia

Tutustu hankkeisiimme

Ammattikeittiöt ja catering – KetCat
TyhyTeko – Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla

KasvisPro Edu – lisää ammatillista osaamista kasvisruoan ja kasviproteiinien käyttöön
Kalastuksen kehittämisohjelma (KaKe)

Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB

Tuohta tarinoista

Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen

BASCIL – Kestäviä ruokamatkailun palveluratkaisuja lähiruoantuottajille

Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa

KISMET – sustainable food environments

Lisäarvoa järvikalajalosteista

FOODNUTRI – Climate smart FOOD and NUTrition Research Infrastructure

Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille

Kasvisruoka ja proteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro -koulutus
ETUVETO – Itä-Suomen elinkeinokalatalouden verkosto

Kalan digijälki – Digitaaliset ratkaisut kalan jäljitettävyyden tukena kalastuksesta valvontaan

Arvoketjun kehittämisellä jatkuvuutta hoitokalastuksiin ja ravinteiden poistoon

Kalastusketjun toiminnanohjauksen kehittäminen

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa
Osallistu tapahtumiin

Itäsuomalaisessa ruokapöydässä -tarinatyöpaja Etelä-Savo

Itä-Suomen nuorisopuntari 2024 -julkistustilaisuus

School youth work in 2025 – in Finland and beyond.

Uusi koulu XIII – vuorovaikutus ja identiteetti

Tuohta tarinoista -valmennus

Food Souvenir -virtuaalimessut

Active Life Festival

Huomisen ruokapöytä -seminaari
Inspiroivia tarinoita

Xamkin KasvisPro-hanke on finalistina valtakunnallisessa kilpailussa

Xamkin KasvisPro-koulutushanke sai Ravitsemusteko 2024 -palkinnon

Pettuinen metsämysli on Suomen paras ruokalahja
