Opinto-opas
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää opintojen sisällöstäOhjelmistoalan työllisyys on hyvä – tällä hetkellä Suomessa on ainakin 15 000 ohjelmistoalan työntekijän osaamisvaje.
Ohjelmistotekniikan insinöörikoulutuksen ydin on ohjelmistojen suunnittelu, rakennus, testaus ja ylläpito. Ohjelmistoilla pyritään ratkaisemaan ongelmia, lisäämään tuottavuutta tai parantamaan elämänlaatua elämän eri osa-alueilla.
Ohjelmistotekniikan insinööri työskentelee yhdessä mm. ohjelmistosuunnittelijoiden, ohjelmistoarkkitehtien tai ohjelmistotestaajien kanssa kaiken kokoisissa projekteissa ja auttaa valitsemaan sopivat toteutusmenetelmät kehitettävälle ohjelmistolle. Ohjelmistoalan insinöörejä työllistyy mm. projekteihin, joissa hyödynnetään automatisointia, tietoliikennesovelluksia, tekoälyä tai robotiikkaa. Työ voi liittyä esimerkiksi verkkopalvelujen, mobiilisovellusten, teollisuuden järjestelmien, sulautettujen järjestelmien tai vaikkapa pelien tuottamiseen.
Ohjelmistotekniikan insinööritutkinnon suoritettuasi osaat ohjelmoida ja ratkaista erilaisia ohjelmointiin tai ohjelmistojen tuottamiseen liittyviä ongelmia. Luot uusia teknisiä ratkaisuja ympäristöihin, joihin ohjelmistoja tuotetaan. Lisäksi tunnet hyvin erilaiset ohjelmistojen toteutusmenetelmät ja -mallit ja osaat soveltaa näitä erilaisissa projekteissa.
Ohjelmistoja ja ohjelmistoammattilaisia tarvitaan kaikilla aloilla, esimerkiksi liiketoiminnassa, terveydenhuollossa, teollisuudessa tai vaikkapa logistiikassa. Tietotekniikka ja automatisointi näkyy yhä useammassa ammatissa, ja ohjelmistoalalla olet mukana kehittämässä tulevaisuuden työkaluja. Ohjelmistoalan työllisyys on hyvä – tällä hetkellä Suomessa on ainakin 15 000 ohjelmistoalan työntekijän osaamisvaje.
arkkitehtuuri | algoritmit | ohjelmointi | ohjelmistotekniikka | ohjelmistotuotanto | ongelmanratkaisu |
Ohjelmistotekniikan insinöörikoulutuksen laajuus on 240 opintopistettä (op).
Ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen sinulla on perustiedot ohjelmistotuotannon käytännöistä. Hallitset yleiset ongelmanratkaisun menetelmät. Osaat toteuttaa pieniä ohjelmia jollakin ohjelmointikielellä ja kykenet osallistumaan ohjelmointiprojekteihin ryhmän jäsenenä.
Toisen vuoden opiskelijana hallitset ohjelmointitekniikoita, tunnet arkkitehtuurin suunnitteluperiaatteet ja osaat toteuttaa sovelluksille käyttöliittymiä moderneja tekniikoita käyttäen. Lisäksi osaat toteuttaa full stack -ohjelmointiprojektin nykyaikaisia web-tekniikoita hyödyntäen.
Kolmantena vuonna opit soveltamaan ohjelmointitaitoja erilaisissa projekteissa, esimerkiksi datan käsittelytehtävissä, tekoälysovelluksissa tai peleissä. Sinulla on valmiudet itsenäiseen tutkimus- ja kehittämistyöhön sekä työskentelyyn ketterissä ohjelmistoprojekteissa.
Valmistumisvaiheessa sinulla on hyvät ohjelmointitaidot ja valmiudet työskennellä ohjelmointi-, testaus- tai suunnittelutehtävissä. Tunnet ohjelmistotuotannon prosessit, hallitset arkkitehtuurisuunnittelun ja tunnet laadunhallinnan merkityksen ohjelmistojen kehityksessä.
Koulutus on pääasiassa päiväopiskelua Xamkin Mikkelin kampuksella. Opintoihin voi henkilökohtaisen opetussuunnitelman (HOPS) mukaisesti sisältyä verkko-opintoja tai opintoja englanninkielisistä koulutuksista.
Opiskelutilat sijaitsevat Mikkelin kampuksella Mikpolissa. Opiskelussa tärkein väline on oma tietokoneesi. Mikpolissa on lisäksi joukko erikoistiloja, joita hyödynnetään opintojen aikana. Tietoliikennetekniikan tiloissa voidaan datakeskustason kytkimillä ja reitittimillä rakentaa yritysverkkoja jopa raskaaseen ammattikäyttöön. Lisäksi käytössä on oma palvelinhuone laitteistoineen.
Ohjelmointi- ja mediatuotannon erikoisluokassa on peliohjelmointiin ja 3D-mallinnukseen sopivat työasemat sekä ohjelmistot. Elektroniikan laboratorioluokkaa käytetään fysiikan ja elektroniikan opetuksessa sekä Internet of Things -älylaitteiden rakentamisen ja ohjelmoinnin opetuksessa. Lisäksi Mikpoliin on juuri rakenteilla Game Studio -tila, jota voi hyödyntää pelialan osaamisen kartuttamiseen tai interaktiiviseen yhteydenpitoon eri toimijoiden kanssa.
Aloittavilta Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita). Lisätietoja löydät Xamkin nettisivulta.
Tutustu valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa
Lue lisää valintaperusteistaOhjelmisto-osaajilla on hyvät ja monipuoliset työllistymismahdollisuudet. Ohjelmistoalan insinööritutkinnon suorittanut voi työllistyä lähes mille tahansa alalle, jossa hyödynnetään tietotekniikkaa ja ohjelmistoja. Näistä esimerkkeinä ovat finanssiala, terveydenhuolto, rakennusala tai logistiikka.
Ohjelmistoalan asiantuntija voi myös hankkia opintojen ja ammattiuran aikana tiettyjen erikoisalojen tietojärjestelmien osaamista: tämä puolestaan voi olla esimerkiksi maatalous, ajoneuvotekniikka, johtamisjärjestelmät, kiertotalous, paperiteollisuus tai vaikkapa hyvinvointiteknologia.
Valmistunut insinööri voi saada työpaikan ohjelmistoalan yrityksissä tai jossain sovellusalueen yrityksessä. Yksi merkittävä uravaihtoehto on alan yrittäjyys.
Työelämä on vahvasti mukana koulutuksessa. Osa oppimistehtävistä on työelämän toimeksiantoja ja luot itsellesi verkostoja työelämään jo opintojesi aikana. Harjoittelujaksot on mahdollista tehdä valitsemissasi yrityksissä tai alan kehittämishankkeissa Xamkissa.
Tehtävänimikkeitä voivat olla
Työ voi liittyä esimerkiksi verkkopalvelujen, mobiilisovellusten, teollisuuden järjestelmien, sulautettujen järjestelmien tai vaikkapa pelien tuottamiseen. Toisaalta, ohjelmisto voi myös ohjata robottia tai itseohjautuvaa ajoneuvoa.
Timo Hynninen, ohjelmistotekniikan lehtori
Lue lisää Timo Hynnisen ajatuksia ohjelmistotekniikan koulutuksesta.
Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.
Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!
Lue lisää työelämäyhteistyöstäXamkin opiskelijoille olemme tarjonneet harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja. Rekrytoimme myös aika ajoin lisää tekijöitä tiimiimme. Mahdollisuuksia on tarjolla niin aloitteleville sovelluskehittäjille kuin pidemmän linjan ammattilaisillekin. Tehtäviä voi olla hyvinkin laidasta laitaan asiakaspalvelusta, koodaamiseen ja palvelinympäristöjen ylläpitoon.
Monesti vastavalmistuneet tai valmistumassa olevat opiskelijat ovatkin potentiaalisin joukko uusiksi työntekijöiksi.
Mikko Lampi, kehitysjohtaja, Metatavu Oy
1. Meiltä saat koulutuksen, jota työelämä arvostaa.
2. Joustavat opiskelutavat. Voit valita oman oppimisväyläsi ja yhdistellä erilaisia tapoja opiskella.
3. Rento ja yhteisöllinen opiskeluympäristö, viihtyisät kampukset.
4. Toimivat opiskelijan tukipalvelut – meillä saat tukea ja apua sekä ohjausta. Et jää huolinesi yksin.
5. Mahdollisuus lähteä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ympäri maailmaa.
Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Mahdollisuus hakeutua tekniikan jatko-opintoihin Aalto-yliopiston maisterikoulutukseen.
Koulutusvastaava Timo Hynninen
puh. 040 193 3011
timo.hynninen@xamk.fi
Hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
044 702 8891 tai 040 585 6610