Opinto-opas
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisääHyppää pelien luovaan maailmaan ja hae opiskelemaan Xamkin peliohjelmoinnin insinöörikoulutukseen!
Peliohjelmoinnin insinöörikoulutuksen sisältöä kehitetään jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä peliteollisuuden ja siellä toimivien yritysten ja ammattilaisten kanssa. Koulutuksen aikana saat hankittua kattavan peliohjelmoinnin ammattitaidon, joka on suoraan hyödynnettävissä myös missä tahansa ohjelmistokehityksessä.
Opintojesi aikana teet yhteistyötä niin peliteollisuuden kuin perinteisenkin ohjelmistoteollisuuden kanssa erilaissa projekteissa. Voit jo opintojen aikana työskennellä yrityksissä tai julkaista omia kaupallisia tuotteitasi. Kerrytät opintojesi aikana portfoliota, joka tuo osaamisesi esille tuleville työnantajille. Projektipainotteisen koulutuksen avulla voit kehittää osaamistasi sinua kiinnostavissa pelituotannoissa ja keskittyä opinnoissa omiin mielenkiinnon kohteisiisi.
Peliohjelmoinnin opinnot suoritettuasi osaat suunnitella, toteuttaa sekä testata pelejä. Kansainväliset tapahtumat ja verkostoituminen ovat tärkeä osa pelialan kulttuuria, ja opintojesi aikana sinulla on mahdollisuus osallistua useisiin pelialan tapahtumiin ja verkostoitua alan ammattilaisten kanssa.
Sinun on mahdollista työllistyä alalle jo opintojesi aikana sekä hyödyntää sitä opintojesi kartuttamiseen. Työskentelet aidoissa yritystoimeksiannoissa ja olet mukana julkaisemassa kaupallisia pelituotteita tai hyötysovelluksia jo koulutuksen aikana. Xamkin Gamelab-oppimisympäristö mahdollistaa myös työn opinnollistamisen. Tämä tarkoittaa sitä, että voit työskennellä normaalisti pelialalla tai ohjelmistokehityksessä ja kerryttää opintosuorituksia yhdessä yrityksen kanssa yhdessä sovituista työtehtävistä.
Mikäli näet itsesi uutena pelialan yrittäjänä, pystyt opinnoissasi edistämään yrittäjyyttäsi. Xamkin tutkimus- ja kehittämishankkeiden tarjoamat kiihdyttämö- sekä hautomo-ohjelmat tarjoavat tukea yrittäjille aina ideoinnista startup-yrittäjyyteen. Opintojesi aikana pystyt kokeilemaan siipiäsi pelialan yrittäjänä, mikäli niin haluat ja hyödyntää opintoja oman yritysidean eteenpäin viemiseen.
ICT | ohjelmointi | ongelmaratkaisu | peliala | peliohjelmointi | pelitestaus | pelituotanto
Peliohjelmoinnin opinnot suoritettuasi osaat suunnitella, toteuttaa ja testata pelituotteen. Sinulla on hyvät yleisohjelmoinnin taidot ja osaat käsitellä erilaisia tietokantoja sekä suunnitella ja toteuttaa verkossa toimivia sovelluksia ja taustajärjestelmiä.
Osaat suunnitella tuotteita hyödyntäen erilaisia mockup- sekä prototypointimenetelmiä sekä mallintaa tuotteiden teknistä toteutusta kaavioiden avulla. Hallitset projektityöskentelyn kehittäjän näkökulmasta ja ymmärrät projekti- ja versionhallinnan merkityksen onnistuneen peli- tai sovellustuotannon osana.
Koulutus on päiväopiskelua. Tekemällä oppiminen (learning by doing) on koulutuksemme ydinajatus. Peliohjelmointia ja ohjelmointia oppii vain tekemällä, joten ongelmien ratkaiseminen, uuden opiskelu ja itsenäinen tiedonhaku ovat osa päivittäistä työskentelyä.
Peliohjelmoinnin koulutus järjestetään suomen kielellä, mutta peliala on lähtökohtaisesti globaali, joten saat myös paljon harjoitusta englannin kielen taitoosi. Pelialan opinnot avaavat sinulle ovet kansainvälisille, erittäin mielenkiintoisille ja haastaville pelikentille.
Gamelab-oppimisympäristö tarjoaa nykyaikaisen työskentely-ympäristön tehokkaine ja jatkuvasti uudistuvine työvälineineen. Niiden avulla pääset kehittämään ideoitasi uusimpien teknologioiden siivittämänä. Käytämme työskentelyyn samoja työkaluja kuin pelialan yritykset.
Gamelab on mukana useissa peliteollisuuden verkostoissa, mm. Neogames ja IGDA Finland Kotka Hub. Teemme jatkuvaa yhteistyötä peliteollisuuden ja ohjelmistoalan yritysten kanssa.
Gamelab toimii koulutuksemme keskiössä, jossa opiskelijat kohtaavat toisensa vuosikurssista riippumatta. Tilassa työskentelemme projektimuotoisesti aitojen peli- ja sovellustuotantojen parissa. Yhteisöllisyys onkin yksi koulutuksemme ylpeyden aiheista. Alumnimme ovat aktiivisesti mukana tapahtumissa sekä Discord-peliyhteisöissämme. Yhteisöllisyys näkyy myös aktiivisena osallistumisena erilaisiin Game Jam -tapahtumiin, jotka ovat luonteva osa opintojasi.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita). Lisätietoja löydät Xamkin nettisivulta.
Opintojesi aikana voit osallistua monipuolisiin työelämäprojekteihin. Projektit käynnistyvät yrityselämän tarpeesta, ja niistä saat työelämässä tarvittavaa kokemusta. Hyvin hoidettu työelämäprojekti johtaa usein työpaikkaan!
Paikalliset peli- ja ohjelmistoyritykset tarjoavat hyvän mahdollisuuden työelämälähtöisiin projekteihin, työharjoitteluun ja toiminnallisiin opinnäytetöihin. Seudulla toimivat pelialan kehittämishankkeet auttavat peliyritysten ja koko yhteisön kehittymistä sekä järjestävät vientimatkoja ja -tapahtumia muun muassa yhteistyössä Neogames-pelialan hubin ja Pocket Gamer Connect -tapahtuman kanssa.
Kotkassa toimii myös kansainvälisen pelikehittäjäjärjestö IGDA:n paikallinen yhteisö, IGDA Finland Kotka Hub, joka järjestää säännöllisiä yhteisiä tapaamisia pelialan opiskelijoille ja työntekijöille.
Digitaaliset jakelukanavat madaltavat kynnystä toimia yrittäjänä pelialalla. Monet yritykset ovat pieniä, ja myös asiantuntijatasolla yrittäjähenkisyys ja pelialan ymmärtäminen liiketoimintaosaamisen näkökulmasta ovat tärkeitä.
Lue opiskelijan tarina yrittäjyyden yhdistämisestä opintoihin.
Pelialan opinnot avaavat sinulle oven kansainvälisille erittäin mielenkiintoisille ja haastaville pelikentille. Pelialan työkielenä käytetään pääsääntöisesti englantia, ja kaikki materiaali tuotetaan lähes poikkeuksetta englannin kielellä. Opetusmateriaalit perustuvat kansainvälisesti tunnettuihin lähteisiin.
Kansainväliset tapahtumat ja verkostoituminen ovat tärkeä osa alan pelialan kulttuuria, ja koulutuksemme tukee tätä mahdollistamalla opiskelijoiden osallistumisen useisiin pelialan tapahtumiin.
Peliohjelmointi-insinöörin tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä peli- ja ohjelmistotaloissa sekä ICT-alan palveluyrityksissä. Työtehtäviä ovat erilaiset ICT-alan asiantuntijatehtävät, kuten
Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.
Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!
Lue lisää työelämäyhteistyöstä1. Meiltä saat koulutuksen, jota työelämä arvostaa.
2. Joustavat opiskelutavat. Voit valita oman oppimisväyläsi ja yhdistellä erilaisia tapoja opiskella.
3. Rento ja yhteisöllinen opiskeluympäristö, viihtyisät kampukset.
4. Toimivat opiskelijan tukipalvelut – meillä saat tukea ja apua sekä ohjausta. Et jää huolinesi yksin.
5. Mahdollisuus lähteä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ympäri maailmaa.
Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Mahdollisuus hakeutua tekniikan jatko-opintoihin Aalto-yliopiston maisterikoulutukseen.
Koulutusvastaava Niina Mässeli
niina.masseli@xamk.fi
puh. 044 702 8900
hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
044 702 8891 tai 040 585 6610