Insinööri (AMK), energiatekniikka
Insinööri (AMK)
Energia- ja ympäristötekniikan insinöörikoulutuksesta valmistut energiantuotannon asiantuntijaksi.
Insinööriksi valmistuttuasi voit työllistyä energiatuotantoon, suunnittelutoimistoihin, laitetoimittajille ja kunnossapito-organisaatioihin.
Hae kevään 2025 yhteishaussa!
Kevään yhteishaku on 11.3.-25.3.2025.
Päiväopiskelu
Kotka
Monimuoto-opiskelu
Kotka
Tutkintonimikkeet
- Insinööri (AMK)
Energiainsinöörit työllistyvät hyvin, myös kansainvälisesti
Energia-alalla vastuullisissa tehtävissä toimivalta edellytetään vahvaa ammatillista pätevyyttä. Energiatekniikan insinöörinä ymmärrät energiatuotannon matemaattis-luonnontieteelliset perusteet. Ymmärrät teknisen suunnittelun perusteet ja turvallisten työmenetelmien merkityksen. Hallitset yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotantoprosessin voimalaitoksissa.
Opinnoissasi perehdyt energiantuotantoon, -siirtoon ja -käyttöön. Opit käyttämään energiatuotantolaitosten prosessi- ja tietojärjestelmiä optimoidaksesi tuotannon energiakäyttöä ja -tehokkuutta. Opit myös arvioimaan eri vaihtoehtojen teknistä ja taloudellista hyödyntämistä sekä hallitset kestävän energiatuotannon periaatteet.
Modernien suunnitteluvälineiden avulla opit toimimaan teollisuuden tehdas-, automaatio-, prosessi- tai laitesuunnittelijana. Lisäksi opit tunnistamaan mittaus-, ohjaus- ja säätöpiirit sekä niiden laitteet. Osaat ajaa voimalaitosta.
Kasvava ja monipuolinen energia-ala on uusien haasteiden edessä ja tarvitsee kestävän energiatuotannon osaajia. Energiainsinöörit työllistyvät hyvin myös kansainvälisesti, ja alan palkkataso on kilpailukykyinen.
Töihin esimerkiksi suunnitteluhommiin, kunnossapitoon tai voimalaitokseen!
- automaatiotekniikka
- energiantuotanto
- kestävä kehitys
- konetekniikka
- kunnossapito
- prosessitekniikka
- sähkötekniikka
- voimalaitokset
Miksi kannattaa opiskella energiatekniikan insinööriksi Xamkissa?
Vastuullisuus keskiössä
Käytännönläheinen opetus
Työllistymisen tuki
Monipuoliset uramahdollisuudet
Monipuolinen opetussuunnitelma
Vahva käytännön orientaatio
Kansainvälisyys
Tukeva yhteisö ja verkostoituminen
Opintojen sisältö
Energiatekniikan insinööritutkinnon laajuus on 240 opintopistettä (op) ja se rakentuu ydin- ja täydentävästä osaamisesta.
Opintojen rakenne:
- ydinosaaminen 150 op
- täydentävä osaaminen 30 op
- vapaasti valittavat opinnot 15 op
- työharjoittelu 30 op
- opinnäytetyö 15 op.
Ydinosaamisen hallitseminen on tavoitteena kaikille tutkinnon opiskelijoille. Ydinosaamisen opinnoissa opit perusteet energiantuotantoprosesseista, siirtojärjestelmistä ja energian tehokkaasta käytöstä. Opit vertailemaan ja optimoimaan eri vaihtoehtojen teknistä ja taloudellista hyödyntämistä sekä hallitset kestävän energiatuotannon periaatteet. Voimalaitoksen automaatioprosessiopinnoissa pääset käyttämään voimalaitossimulaattoria, joka parantaa valmiuksiasi toimia voimalaitoksen käytönvalvojana.
Täydentävissä opinnoissa voit valita ammatillista mielenkiintoasi tukevia opintoja omalta alaltasi tai esimerkiksi muilta tekniikan aloilta. Voit myös täydentää energiatekniikan opintojasi ulkomailla opiskelijavaihdossa kertyneillä suorituksilla.
Opintojesi aikana tutustut myös työelämään ja opit työskentelemään itsenäisesti, osana ryhmää tai esimiestehtävissä. Opit myös toimimaan kansainvälisessä työympäristössä.
Insinööriopintoihisi kuuluu myös viestintä- ja kieliopintoja, jotka valmistavat sinua työskentelemään kansainvälisissä energia-alan tehtävissä.
Lue lisää opintojen sisällöstä opinto-oppaasta
Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita
Ensimmäinen opiskelupaikka haussa? Ota nämä asiat huomioon
Vaihto-opiskelu Hollannissa oli paljon muutakin kuin pelkkiä opintoja
Työnäkymät ovat erittäin positiiviset
Päiväopinnoissa lähiopetusta ammattitaitoisten opettajien johdolla tai monimuoto-opinnot vaikka työn ohella!
Energiatekniikan monimuoto-opinnot sisältävät lähiopetusta ja etäopetusta. Lähiopetusta on kaksi päivää kuukaudessa pe—la klo 8—18 välisenä aikana. Etäopetusviikko on kerran kuukaudessa arkipäivinä klo 17—20. Monimuoto-opinnot voit suorittaa työn ohella.
Koulutuksen toteutus
Päiväopetuksena toteutettava energiatekniikan koulutuksen työviikkopohjainen opetussuunnitelma tarjoaa sinulle kolmen ja puolen vuoden aikana lähiopetusta ammattitaitoisten opettajien johdolla.
Opintojen alussa hankit teknillisiin opintoihin vaadittavia matemaattis-luonnontieteellisiä perustaitoja samalla, kun syvennyt energiantuotannon sekä sähkö- ja konetekniikan perusteisiin sekä voimalaitosten mittaus- ja ohjausautomaatioon.
Lähiopetus sisältää teorialuentojen lisäksi laskuharjoituksia, mittaus- ja laboratoriotöitä sekä erilaisia ryhmätöitä ja itsenäisiä oppimistehtäviä, joiden tekemistä erilaiset tietotekniset ratkaisut tukevat. Ryhmissä ja itsenäisesti tehtävät oppimistehtävät kannustavat sinua itsenäiseen tiedonhankintaan ja -käsittelyyn sekä tavoitteelliseen tiimityöskentelyyn.
Päivätoteutuksessa opetusta on syyskuun alusta huhtikuun loppuun, paitsi ensimmäinen syksy alkaa elokuun puolella. Opiskelijalle jää hyvin aikaa kesäisin harjoitteluihin. Ne tehdään useimmiten työsopimuksella, eli ovat palkallisia. Kolmannen ja neljännen kouluvuoden välisenä kesänä voi myös tehdä opinnäytetyötä, jolloin valmistuminen on mahdollista 3½ vuodessa.
Uramahdollisuudet
Energiainsinöörin tehtävät ovat konkreettisia, käytännönläheisiä ja reaaliajassa muuttuvia. Työvälineinä käytetään tietotekniikkaa sekä erilaisia tietojärjestelmiä, ohjelmistoja, verkkotietokantoja ja -pankkeja. Esimerkiksi tuotantolaitosten työmääräyksiä ja laitetietoja hallitaan verkkotietokannoissa.
Energiatekniikan koulutuksesta valmistuvat työllistyvät hyvin alueen energiatuotantoon, suunnittelutoimistoihin, laitetoimittajille ja kunnossapito-organisaatioihin. Valmistuttuasi voit työllistyä energiantuotantoa tai paperi-, massa-, öljynjalostus- ja koneteollisuutta palveleviin yrityksiin. Suurimpia työllistäjiä ovat kunnossapitoyritykset ja käynnissäpitopalvelut sekä laitetoimittajat, insinööri- eli suunnittelutoimistot sekä teollisuuslaitokset.
Energiatekniikan insinöörin työtehtävät liittyvät usein suunnitteluun, valmistukseen, markkinointiin, myyntiin, asennusvalvontaan, käyttöönottoon, tuotantoajoon, kunnossapitoon, koulutukseen tai omaan yritystoimintaan.
Insinööritutkinnon suoritettuasi voit toimia työryhmien jäsenenä tai esimiesasemassa, jolloin tarvitset hyviä kommunikaatiotaitoja, projekti- ja tiimityövalmiuksia sekä kykyä hankkia ja omaksua uutta tietoa jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Tehtävänimikkeitä voivat olla
- automaatiosuunnittelija
- energianeuvoja
- konesuunnittelija
- kunnossapitoinsinööri
- käyttöinsinööri
- projekti-insinööri
- suunnitteluinsinööri
- sähköverkkoasiantuntija
- valvomo-operaattori
- voimalaitoksen kunnossapitomestari
- voimalaitosinsinööri
Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta
Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta.
- Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
- Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
- Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.
Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä.
Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista.
Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).
Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.
AMK-opintojen suorittaminen
AMK-opintojen suorittaminen
Lue lisää toteutustavoista ja opintojen yleisestä rakenteesta.
Käytännönläheistä opiskelua
Käytännönläheistä opiskelua
AMK-opintojen tärkeä osa on oppiminen työelämässä. Siihen on paljon erilaisia tapoja, eri opintojen vaiheisiin.
Opiskeluhyvinvointi
Opiskeluhyvinvointi
Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys
Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.
Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla
Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa.
Kampukset neljässä kaupungissa
Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.
Tutustu omaan kampukseesi!
Voisit olla kiinnostunut myös näistä
Insinööri (AMK), robotiikka ja tekoäly
Insinööri (AMK), rakennustekniikka
Insinööri (AMK), rakennustekniikka, teollinen puurakentaminen
Kysy lisää koulutuksesta
Sinulla on mahdollinen polku Xamkista Aalto-yliopiston maisteriohjelmaan!
Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Ota yhteyttä hakijapalveluihin
Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.
Ma-pe klo 09.00-15.00
Suomenkielinen tutkintokoulutus:
- 044 702 8891
- 040 585 6610
Englanninkielinen tutkintokoulutus:
- 040 585 6610
Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: