Opinto-opas, päiväopinnot
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää opinto-oppaastaKouluttaudu nykyaikaisen aluksen tekniset laitteistot ja järjestelmät hallitsevaksi merenkulkijaksi maailmanlaajuiseen meriliikenteeseen.
Merenkulun insinööriopinnoissa tutustut laivan koneistoihin ja järjestelmiin sekä kone-, sähkö- ja automaatiotekniikkaan. Teoriaopintoja sovellat käytäntöön simulaatioharjoituksissa sekä koulualuksella ja kauppalaivoilla suoritettavissa tehtävissä.
Merenkulun insinöörikoulutuksen vahvuuksia ovat johtamiseen, turvallisuuteen ja korkean automaatiotason alusten käyttötekniikkaan liittyvä asiantuntijaosaaminen sekä laadukkaat oppimisympäristöt. Muita koulutuksen ja tutkimuksen erikoisosaamisalojamme ovat meriympäristönsuojelu sekä meriturvallisuus.
Monipuolisissa konehuonesimulaattoreissa tutustut uusimpiin moottori- ja valvontateknologioihin sekä harjoittelet turvallista toimintaa ja johtamista poikkeavissa olosuhteissa. Kone- ja sähkölaboratorioissa harjoittelet huolto- ja kunnossapitotöitä oikeilla laitteilla ja järjestelmillä.
Opintoihin kuuluvat harjoittelut sinulla on mahdollisuus suorittaa kansainvälisillä merireiteillä. Voit myös hankkia maavoimalaitospätevyyden valitsemalla opintoja energiatekniikan koulutuksesta tai laajentaa osaamistasi muilla tekniikan, merenkulun ja logistiikan opinnoilla.
Xamkin merenkulun insinöörikoulutus täyttää kansainvälisen STCW-sopimuksen (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping) vaatimukset. Koulutuksemme on Traficomin auditoima, ja se toteutetaan kansainvälisten sopimusten vaatimusten sekä ohjeiden mukaisesti.
konemestari | konepäällikkö | laivainsinööri | laivatekniikka | merenkulku | merimies | vahtikonemestari |
Koulutus on tarkoitettu jo vahtikonemestarin tutkinnon suorittaneille, jotka haluavat suorittaa merenkulun insinööri (AMK) –tutkinnon. Koulutuksen suunniteltu kesto on kaksi vuotta ja opinnot ovat päiväopintoja.
Koulutus on mahdollista myös suorittaa oman työn ohella, jos työantaja mahdollistaa joustavan opintojaksoille osallistumisen. Työn ohessa opiskelua varten kanssasi laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma, jossa suunnittelet vuosittaiset opintokokonaisuuksien suorittamiset. Yleensä se edellyttää opintojen jakamista useammalle kuin kahdelle vuodelle, sillä opintojaksojen opetuksen aikatauluun tai tehtäviin et voi vaikuttaa. On suositeltavaa hakea esimerkiksi opintovapaata opintojen suorittamisen ajaksi.
Merenkulun insinööriopintojen rakenne (yhteensä 270 op), kun sinulla on vahtikonemestarin koulutus ja pätevyyskirja:
Lisäksi on mahdollisuus suorittaa kattilalaitoksen käytönvalvojalta edellytettävät opinnot 15 op (tutkinnon ylittäviä opintoja).
Merenkulun insinöörikoulutus jakautuu kolmeen eri tasoon:
Management-tason suoritettuasi sinulla on teoreettiset valmiudet toimia kansainvälisen liikenteen ylimmissä päällystötehtävissä. Lisäksi vapaavalintaisena suoritettavat maavoimalaitospätevyydet mahdollistavat toimimisen maavoimalaitoksissa.
Tärkeä osa merenkulun insinööritutkintoa ovat laajat kieliopinnot ja hyvät kommunikaatiotaidot, sillä kansainvälinen kanssakäyminen eri yhteyksissä kuuluu alan arkipäivään. Hyvää kielitaitoa, erityisesti hyvää englannin kielen taitoa edellyttävät monet merenkulkuun liittyvät säädökset, tekniset asiakirjat sekä käyttö- ja huolto-ohjekirjat. Voit myös hankkia maavoimalaitospätevyyden valitsemalla opintoja energiatekniikan koulutuksesta tai laajentaa osaamistasi muilla tekniikan, merenkulun ja logistiikan opinnoilla.
Opinnot ovat päiväopintoja, joten opetusta järjestetään ryhmäkohtaisen lukujärjestyksen mukaisesti koko lukuvuoden ajan. Pääsääntöisesti opetus toteutetaan Xamkin Kotkan kampuksella, mutta opetusta voidaan järjestää myös verkko-opintoina, erillisissä simulaattorioppimisympäristöissä tai muiden koulutusorganisaatioiden, korkeakoulujen tai yritysten tiloissa.
Opetuksessamme hyödynnetään tehokkaasti etäopetusta ja verkkoympäristöjä. Päiväopintoihin kuitenkin kuuluu opintojaksoja, joissa on läsnäolovelvoite, osallistumista edellyttäviä alus- tai yritysvierailuja sekä yksilöharjoitus- tai ryhmätehtäviä, jotka tulee huomioida omaa suunnitelmaa tehtäessä.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita). Lisätietoja löydät Xamkin nettisivulta.
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää opinto-oppaastaXamkissa tuetaan opiskelijoiden hyvinvointia monin eri tavoin ja palveluin.
Lue lisää opiskelijan hyvinvoinnistaTutustu valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa
Lue lisää valintaperusteistaKoulutuksessa saat valmiudet konepäällystön johtotehtäviin eli konemestarin ja ylikonemestarin toimiin rajoittamattomassa liikenteessä. Insinööritutkinnon suoritettuasi voit sijoittua maailman meriliikenteeseen eri alustyypeille esimerkiksi rahti- ja säiliöaluksille sekä matkustajalaivoille ja -autolautoille.
Maaorganisaatioissa, kuten varustamoissa ja telakoilla, voit toimia muun muassa projektipäällikköinä, konetarkastajana ja teknillisenä johtajana. Maavoimalaitospätevyyden hankkiessasi voit sijoittua myös voimalaitosten käyttötehtäviin.
Merenkulun insinööritutkinnon suorittaneena voit työskennellä sekä maalla että merellä.
Meriala on tulevaisuutta! Lue lisää.
Koulutus täyttää kansainvälisen STCW-sopimuksen (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping) vaatimukset. Pätevyystodistuksen saamisen edellytyksenä ovat STCW:n mukaiset hyväksytyt ammattikorkeakoulutasoiset opinnot ja ohjattu harjoittelu. Merenkulun koulutuksella on yleissopimuksen mukainen laatujärjestelmä. Lue lisää konepäällystön pätevyyksistä Traficomin sivulta.
Tehtävänimikkeitä voivat olla:
Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.
Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!
Lue lisää työelämäyhteistyöstä1. Meiltä saat koulutuksen, jota työelämä arvostaa.
2. Joustavat opiskelutavat. Voit valita oman oppimisväyläsi ja yhdistellä erilaisia tapoja opiskella.
3. Rento ja yhteisöllinen opiskeluympäristö, viihtyisät kampukset.
4. Toimivat opiskelijan tukipalvelut – meillä saat tukea ja apua sekä ohjausta. Et jää huolinesi yksin.
5. Mahdollisuus lähteä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ympäri maailmaa.
YAMK-tutkinnot opiskellaan Master Schoolissa. Se on Xamkin opiskelija- ja oppimisyhteisö, joka tarjoaa sinulle valinnan mahdollisuuksia oman urapolkusi ja ammatillisen verkostosi rakentamiseksi.
Lue lisääKun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Koulutusvastaava Joni Hietakangas
puh. 044 702 8777
joni.hietakangas@xamk.fi
Hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
044 702 8891 tai 040 585 6610