Opinto-opas, päiväopinnot
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisääKiinnostaako sinua elinympäristömme tila ja sen vaikutus hyvinvointiimme? Haluatko olla mukana kehittämässä ympäristöystävällisiä ratkaisuja yhteiskuntaan?
Ympäristöteknologia on nopeasti kehittyvä tekniikan ala. Sen merkitys kasvaa koko ajan ilmastonmuutoksen ja muiden globaalien ympäristöongelmien myötä. Xamkin koulutus vastaa tulevaisuuden ympäristöhaasteisiin. Valmistut monipuoliseksi ympäristöteknologian insinööriksi, joka voi toimia asiantuntijatehtävissä mm. teollisuudessa, insinööri- ja konsultointitoimistoissa sekä kuntien ja valtion palveluksessa.
Koulutuksessa keskitytään kolmeen osa-alueeseen: ympäristöterveyteen, asumis- ja rakennusterveyteen sekä ympäristön seurantaan ja näytteenottoon. Perehdyt laajasti ympäristöteknologian eri osa-alueisiin.
Opit myös käyttämään mitattua dataa osana malleja ja arvioimaan ympäristö- ja terveysriskejä eri lähteiden tiedon perusteella. Opintoihin kuuluu myös harjoittelujaksoja, jotka valmistavat sinua työelämään ja auttavat verkostoitumaan.
asumisterveys | ilmastonmuutos | kiertotalous | näytteenotto | rakennusterveys | sisäilma | ympäristöongelmat | ympäristöterveys
Ympäristöteknologian koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä (op). Opinnot koostuvat ydinosaamisen (180 op) ja täydentävän osaamisen (60 op) moduuleista. Harjoittelua koulutuksessa on 30 op eli yhteensä 20 viikkoa. Opinnäytetyön laajuus on 15 op.
Ydinosaamisen opinnot ovat kaikille yhteisiä ja niissä opit ammatin ja tutkinnon perusasiat. Koulutuksen ydinosaamisalueet ovat asumisterveys, ympäristöterveys ja ympäristön seuranta ja näytteenotto.
Täydentävän osaamisen opinnoista voit valita itseäsi kiinnostavia opintoja ja näin rakentaa omaa urapolkuasi. Voit valita sisäilmastoon, ympäristöterveyteen ja ympäristönseurantaan liittyviä syventäviä opintoja.
Lisäksi voit myös täydentää osaamistasi muilla ammattiopinnoilla, muiden koulutuksien tarjoamilla opinnoilla, harjoitteluilla ja opinnäytetyöllä.
Rakennusterveyteen liittyvä osaaminen on Xamkissa vahvaa ympäristöteknologian, rakennustekniikan ja talotekniikan koulutuksissa. Tutkintoosi voit valita opintojaksoja kaikista näistä koulutuksista.
Voit valita opintoja myös englanninkielisestä Environmental engineering -koulutuksesta.
Työelämäkokemusta hankit itsellesi jo opintojesi aikana, sillä koulutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa. Pääset tekemään töitä yritysten kanssa erilaisissa projekteissa. Opit tuntemaan yrityksiä ja muita sidosryhmiä ja luot verkostoja, joita voit hyödyntää valmistumisesikin jälkeen.
Suomen ympäristökeskuksen sertifiointiryhmä on antanut Xamkin ympäristöteknologian koulutukselle luvan järjestää ympäristönäytteenoton henkilösertifiointiin liittyvää koulutusta. Koulutuslupa on saatu neljälle eri pätevyysalueelle:
Ympäristönäytteenottajilta vaaditaan henkilösertifikaatti, jonka avulla hän voi osoittaa pätevyytensä näytteenotossa, ympäristömittauksissa ja havainnointitoiminnassa.
Pätevyystodistuksen myöntämisen edellytyksenä on taito- ja tietovaatimusten täyttyminen. Voit suorittaa opiskeluaikana ympäristönäytteenottajan tietovaatimukset vesinäytteenotto ja mittaus sekä maaperä ja kiinteät jätteet -pätevyysalueilla. Pätevyyden saamiseksi tarvitaan koulutuksen lisäksi työkokemusta ympäristönäytteenottotehtävissä.
Lue lisää ympäristönäytteenottajan sertifioinnista: www.syke.fi/sertifiointi
Ympäristöteknologian monimuoto-opinnot koostuvat lähipäivistä ja itsenäisestä työskentelystä. Lähiopetuksen osuus on noin 20 %. Valtaosa opinnoista tehdään omalla ajalla erilaisten oppimista tukevien tehtävien kautta. Lähiopetusta on pääsääntöisesti kahdesti kuukaudessa (torstaista klo 12.30 alkaen lauantaihin klo 16 saakka). Opintoihin sisältyy muun muassa projektitöitä ja käytännönläheisiä laboratoriotöitä.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita). Lue lisää.
Ympäristöinsinöörinä voit työllistyä sekä yksityiselle että julkiselle sektorille. Voit työskennellä teollisuuden, insinööri- ja konsulttitoimistojen tai kuntien ja valtion palveluksessa. Koska ympäristöteknologia on alana poikkitieteellinen ja ympäristöasiat tulee huomioida kaikilla toimialoilla, tehtävät ovat monipuoliset ja työllistymisnäkymät hyvät.
Julkisella puolella painottuvat erilaiset lupa- ja viranomaistehtävät. Lisäksi tehdään tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa, suunnittelua ja konsultointia – myös ulkomailla, esimerkiksi kansainvälisissä kehitysapuprojekteissa. Tehtävät voivat liittyä myös ympäristöön liittyvien ongelmien ratkaisemiseen, sisäilmaongelmien selvittämiseen, erilaisiin lupa- ja viranomistehtäviin sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta on ympäristöteknologian koulutuksessa vahvasti osana opetusta.
Suuri osa ympäristöteknologian insinööritutkintoon sisältyvistä opinnoista suoritetaan työelämälähtöisinä projektiopintoina, joissa voit joko ryhmä- tai yksilötyönä osallistua yhteistyöhankkeisiin eri yritysten kanssa. Näissä hankkeissa suoritettu opiskelu tukee työelämävalmiuksiasi, koska saat tehdä töitä aidoissa oppimisympäristöissä oppimiasi asioita soveltaen.
Tehtävänimikkeitä voivat olla muun muassa
Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.
Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!Parasta opiskelussa ovat ammattitaitoiset opettajat ja yksilöllinen huomioiminen. Se, että opettajat muistavat ja morjestavat käytävällä on ihan huippua. Meistä opiskelijoista välitetään ja meihin panostetaan ihan oikeasti.
| biotuotetekniikka | energiatekniikka | Environmental engineering | Information technology | kyberturvallisuus | logistiikka | merenkulku | metsätalous | peliohjelmointi | rakennustekniikka | sähkö- ja automaatiotekniikka | talotekniikka | teollinen puurakentaminen |
YAMK-tutkinnot opiskellaan Master Schoolissa. Se on Xamkin opiskelija- ja oppimisyhteisö, joka tarjoaa sinulle valinnan mahdollisuuksia oman urapolkusi ja ammatillisen verkostosi rakentamiseksi.
Lue lisääKun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Mahdollisuus hakeutua tekniikan jatko-opintoihin Aalto-yliopiston maisterikoulutukseen.
Koulutusvastaava Tuula Kettunen
puh. 040 842 0502
tuula.kettunen@xamk.fi
Hakijapalvelut
puh. 040 585 6610
hakijapalvelut@xamk.fi