FUTURE PROOF Kymenlaakso tarjoaa mahdollisuuden oppia toimimaan tulevaisuuskestävästi. Maksuton ennakoinnin verkkokurssi sopii kaikille.

Korona-pandemia ja nykyinen turvallisuustilanne ovat muuttaneet yritysten liiketoimintaympäristöä radikaalisti myös Kymenlaaksossa. Taustalla megatrendit muokkaavat maailmaa hitaasti, mutta varmasti. Pienempiä signaaleja muutoksesta on joka puolella.

Miten muutoksia tulisi huomioida omassa toiminnassa? Miten ne vaikuttavat eri toimialoilla? Miten erilaisiin tulevaisuuskulkuihin tulisi varautua? Entä, mitä liiketoimintamahdollisuuksia muutosten myötä voisi syntyä?

 

FUTURE PROOF Kymenlaakso -hanke on auttanut erityisesti maakunnan mikro- ja pk-yrityksiä muutosten keskellä tarjoamalla koulutusta ja työkaluja ennakointiin. Näiden myötä liiketoiminnalla on mahdollisuus kehittyä. Pilottikoulutusten anti on koottu myös kaikille avoimeksi verkkokurssiksi, jonka avulla yhä uudet yritykset ja muut ennakoinnista kiinnostuneet voivat aloittaa oman osaamisen kasvattamisen.

Hanke koordinoi myös Kymenlaakson tulevaisuusverstaan järjestelyjä huhtikuussa 2023. Lähes sata maakunnan tulevaisuudesta kiinnostunutta saapui paikalle Kouvolassa ja Haminassa rinnakkain järjestettyihin verstaisiin. Tuloksista on saatavilla kattava raportti, joka luotaa kohti kestävästi menestyvää Kymenlaaksoa.

Hankkeen myötä yritysten ja myös muiden sidosryhmien tietoisuus maakunnan tarjoamista ennakoinnin materiaaleista on kasvanut ja yhä useampi ymmärtää ennakoinnin hyödyt omassa toiminnassaan. Hanke päättyy elokuussa 2023, mutta ennakointitoiminta jatkaa maakunnassa entistä vahvempana!

 

Lisätietoja

Projektipäällikkö

Kati Viljakainen

040-5560226

kati.viljakainen@xamk.fi

 

Hankkeen tietosuojaseloste

 

Hanke rahoitetaan osana unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

 

ENNAKOINTIOSAAMISTA YRITYKSILLE

NYT KAIKILLA ON MAHDOLLISUUS KASVATTAA ENNAKOINTIOSAAMISTA MAKSUTTA! 

Talven 2022-23 aikana järjestettiin Future Proof -ennakointikoulutus pienille yrityksille Kymenlaaksossa. Pilotista saadut keskeisimmät opit ja kokemukset on jalostettu verkkokurssiksi, joka on saatavilla maksutta edufication.com -palvelusta.

Aloita ennakoinnin perusteiden opiskelu täällä.

 

Future Proof – ennakoinnin perusteet yrityksille –kurssin tavoitteena on selkeyttää ennakoinnin merkitystä ja hyötyjä erityisesti pienten yritysten näkökulmasta.

Kurssin teemat: Ennakointi tutuksi, Toimintaympäristö muutoksessa, Tulevaisuuden mahdollisuudet, Tulevaisuuteen vastaaminen.

 

 

Future Proof -ennakointikoulutusten taustaa

Talven 2022-2023 aikana Future Proof -ennakointikoulutuksiin kutsuttiin mukaan yrittäjiä/omistajia ja johtajia kymmenestä yrityksestä kehittämään omaa ja yrityksensä tulevaisuusosaamista.

  • Koulutus kattoi 6 eri teemaa sekä yrityskohtaista valmennusta. Koulutukset alkoivat syksyn 2022 aikana ja viimeiset kaksi koulutusta olivat tammikuussa 2023. Toukokuussa kokoonnuttiin vielä kertaamaan oppeja yhdessä.
  • Future Proof Kymenlaakso huipentui keväällä 2023 järjestettävään koko maakunnan yhteiseen tulevaisuusverstaaseen, johon myös ennakointikoulutukseen osallistuneet yritykset olivat tervetulleita.
  • Tämän lisäksi osallistujat ovat päässeet hyödyntämään Futures Platform -tietopankkia ja soveltamaan sen sisältöjä Kymenlaakson oman tulevaisuuskartan rakentamisessa. Lue lisää siitä, miten Futures Platfomin tietopankkia ja tulevaisuuskarttaa on hyödynnetty XamkRead -verkkojulkaisusta.
  • Koulutussarja, käytettävät materiaalit sekä Futures Platfomin hyödyntäminen koulutuksen aikana ovat olleet osallistujille veloituksettomia.  (Suora de minimis -tuki yrityksille.)

Vaikka koulutussarja on nyt päättynyt, koulutusten sisällöstä julkaistu materiaali on hyödynnettävissä. Tutustu siis alati päivittyviin Future Proof- blogeihin ja muihin julkaisuihin tämän verkkosivun linkeistä alla, sekä osallistu itse verkkokurssille.

 

 

 

KOKO MAAKUNNAN YHTEINEN TULEVAISUUSVERSTAS 21.4. 2023

Perinteikäs Kymenlaakson tulevaisuusverstas kutsuttiin koolle jo kuudetta kertaa! Tällä kertaa verstaassa painotettiin erityisesti yrityksiä kiinnostavia tulevaisuusteemoja. Kriisien ja jatkuvien muutosten keskellä tarvitaan tulevaisuuteen katsovaa päätöksentekoa.

On valintojen aika!

Kymenlaakson tulevaisuusverstas tarjoaa vuosittain inspiraatiota, näkemystä ja tukea päätösten tiellä sekä haastaa viemään ideat toimenpiteiksi. Verstaassa työskennellään maakunnan keskipitkän ja pitkän aikavälin ennakoinnin parissa. Voi lukea lisää tulevaisuusverstaista osallistamisen ja vaikuttamisen välineenä Etukenossa eteenpäin -julkaisusta.

Tuoreimmista tulevaisuusverstaan tuloksista on saatavilla verkkojulkaisu, jossa tulevaisuusteemoja tarkastellaan kestävyysteemojen kautta: Miltä näyttää kestävästi menestyvä Kymenlaakso? Tutustu julkaisuun tästä.

Vaikka vuoden 2023 tulevaisuusverstas on jo ohi, ei odottavan aika käy pitkäksi: pääset mukaan tunnelmaan esimerkiksi seuraamalla tunnisteita #ennakointi #tulevaisuusverstas #valintojenaika #kymenlaaksoennakoi sosiaalisessa mediassa. Lisäksi sivustoltamme löytyy huima määrä blogeja, jotka kertovat tulevaisuusverstaan teemoista:

Kymenlaakson tulevaisuusteesit

Onko Suomessa pula uteliaasta työvoimasta?

Tulevaisuusverstaan puhujat haastavat ymmärtämään muutosta

Yhteistyötä ja synergiaa – kohti Kymenlaakson verstasta

Miksi yrityksen kannattaa osallistua tulevaisuusverstaaseen?

Uteliaasti ennakoiden – Mertzi Bergman tulevaisuusverstaan puhujaksi

Save the date – tulevaisuusverstas 21.4.2023

Vuoden 2024 Tulevaisuusverstaan suunnittelu alkaa pian. Jos sinä tai organisaatiosi olette kiinnostuneita tulemaan mukaan innostavan tapahtuman järjestelyihin, ota yhteys Kati Viljakaiseen. Maakunnan yhteisen tulevaisuuden tekemisen ääreen kokoonnutaan taas ensi keväänä!

ENNAKOINNISTA YMMÄRRETTÄVÄSTI - JULKAISUT JA ARTIKKELIT

Blogien ohella xamkilaisista asiantuntijoista koostuva Future Proof -tiimi julkaisee ennakointiin liittyvää materiaalia aktiivisesti myös muissa kanavissa.

Hankkeella oli oma esityksensä 3UAS tulevaisuudenkestävä bisnes -seminaarissa. Kerroimme kokemuksiamme nnakointikoulutusten tulokulmista pienten yritysten näkökulmasta. Julkaisu tulossa elo-syyskuussa 2023.

Julkaisuja kootusti:

Kohti kestävästi menestyvää Kymenlaaksoa. Valintojen aika: tulevaisuus voimavaraksi – Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023.  Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun julkaisut, Theseus.fi.

Tiimissa diversiteettiä – yhteistyöllä uusia näkökulmia ennakointokoulutukseen. Julkaistu Xamk Next -verkkolehdessä 28.4.2023.

Toimialanäkemysten tarkastelua tulevaisuuskolmion avulla: Työntöä, imua ja painoa – liiketoiminnalle suunta tulevaisuutta tarkastellen. Julkaistu Xamk Next -verkkolehdessä 3.3.2023.

Tämä tarinallinen tulevaisuuskuva on syntynyt koulutusten aikana: Mitä voi tapahtua, jos laajennettu todellisuus arkipäiväistyy?  Julkaistu Xamk Next -verkkolehdessä 30.11.2022.

Tutustu koulutuksissa hyödynnettyyn ”ennakoinnin googleen”: Futures Platform – tietopankki ja tulevaisuuskartta yritysten käytössä. Julkaistu XAMKREAD -verkkolehdessä 5.12. 2022.

Skenaarionelikenttä oivallutti yrittäjiä: Epävarmuuksista kohti mielenkiintoisia skenaarioita. Julkaistu XAMKREAD -verkkolehdessä 5.12.2022.

Ajankohtaista

Näkemisiin! – Future Proof Kymenlaakso

FUTURE PROOF Kymenlaakso -hanke päättyy elokuussa 2023.  Ennakointikoulutus, verkkokurssi ja tulevaisuusverstas – reilu vuosi on vierähtänyt vauhdikkaasti ja on aika koota hieman ajatuksia sekä tuloksia matkan varrelta.   Hankkeen englanninkielisessä nimessä kiteytyy monikin asia, joiden parissa vuoden mittaan on työskennelty. Kaikki toimenpiteemme ovat tähdänneet tulevaisuuskestävään tekemiseen. Tulkitaan tätä sitten yksilön, yrityksen tai yhteisöjen muutosvalmiuksien kautta...

Maksuton Ennakoinnin perusteet yrittäjille -verkkokurssi on nyt julkaistu! 

Kiinnostaako ennakointi? Talven 2022-2023 aikana järjestetty Future Proof -pilottikurssi saa nyt jatkoa. Verkkokurssin voi suorittaa Eduficationin alustalla kuka tahansa – veloituksetta!   Kyseessä on tutustumiskurssi ennakoinnin maailmaan. Opitaan, mitä ennakointi ylipäätään tarkoittaa ja miten tulevaisuustyöskentelyssä pääsee alkuun. Erityisen hyvin kurssi sopii pienyrittäjille, mutta kyllä sisällöistä hyötyvät muutkin. Ennakointi on tulevaisuuden kansalaistaito, joka kannattaisi jokaisen opetella....

Kymenlaakson tulevaisuusteesit

Millaisia näkemyksiä tulevaisuusverstaan 93 osallistujaa tuottivat yhteiseen käyttöön? Miten kestävyyden kolme eri ulottuvuutta tulisi huomioida maakunnassa tulevaisuudessa? Millaiselle osaamiselle on kysyntää vuonna 2033?    Valintojen aika: tulevaisuus voimavaraksi – Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023 -tapahtuman tuloksista löytyvät vastaukset näihin kysymyksiin.  Tulevaisuusverstaassa käsiteltiin menestyvän maakunnan ominaisuuksia kolmen eri kestävän kehityksen ulottuvuuden eli ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen näkökulman kautta.  ...

Yhteinen etappi ennakointimatkalla

Toukokuun alkupuolella järjestettiin Future Proof -ennakointikoulutuksen viimeinen tapaaminen.  Ennen kahvipöytään käymistä ja lyhyttä osallistujien esittelykierrosta tilaisuuden isäntä, Kotka Steam Breweryn toimitusjohtaja Kari-Jukka Koivistoinen maistatteli osallistujilla yrityksen uusinta, lähiaikoina lanseerattavaa tuotetta sen syntyhistoriasta kertovan lyhyen tarinan säestämänä. Panimon historiallisesta sijainnista inspiraationsa saanut ”Samppanja Pils”  kirvoitti niin olutfriikin kuin ei-niin-suuren-oluenystävänkin yllättyneen positiiviset kommentit.  Tämä työpaja toteutettiin osallistuneiden...

Mertzi Bergman: Onko Suomessa pula uteliaasta työvoimasta?

Tulevaisuuden ennakointi on yrittäjälle ja yrityksille ensiarvoisen tärkeää. Se on myös vaikeaa. Osa muutoksista on jollain tavalla ennakoitavissa, osa ei lainkaan. Ennakointitiedosta on hyötyä, mutta se ei yksin riitä. Suomessa vallitsee pula osaavasta työvoimasta. On pulaa sairaanhoitajista, lääkäreistä, kokeista, erityisopettajista, hitsaajista, myyjistä, pilvipalveluosaajista ja psykologeista, Yritysten kasvu kompuroi, kun tekijöitä ei löydy Mutta ilman uteliasta...

Faktat

Future Proof Kymenlaakso

01.04.2022 – 31.08.2023

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Tutkimuskeskus: Luovat alat

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 111 340 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Hämeen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) Euroopan sosiaalirahasto.