Hae kevään

yhteishaussa 13.-27.3.!

Muotoilijat työelämässä
56 % palkansaajia, 27 % yrittäjiä, 7 % freelancereita ja taiteilijoita, 10 % muut

3500 € – graafisen suunnittelijan keskipalkka / kk


Lähteet:
Ornamo, Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto 2020

Tuotteiden, palveluiden ja tilojen suunnittelua

Muotoilija (AMK) suunnittelee tuotteita ja palveluja julkisen sektorin sekä teollisuuden tarpeisiin. Artenomi (AMK) on kulttuuriomaisuuden suojelun ja säilyttämisen asiantuntija.

Muotoilun tavoitteena on tuottaa tarkoituksenmukaisempia palveluja ja tuotteita sekä parantaa ympäristön toimivuutta ja viihtyisyyttä.

Alan ammattitaitoa on oivaltava kyky tarkastella tuotteita, niiden käyttäjiä ja käyttöympäristöjä.

Työ edellyttää luovuutta, visuaalista ja teknistä hahmotuskykyä sekä pitkäjännitteistä työskentelyä.

Muotoilun ja restauroinnin koulutukset antavat hyvät valmiudet toimia suunnittelu-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä sekä itsenäisenä yrittäjänä.

Xamkissa kulttuurialan AMK-koulutuksia on seitsemän. YAMK-koulutuksia on kolme.

Voit valmistua muotoilijaksi graafisen muotoilun, muodin ja puvustuksen, palvelumuotoilun, biotuotemuotoilun tai sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun koulutuksista.

Englanninkielinen Game Design antaa sinulle etumatkaa kansainväliselle peliuralle.

Restauroinnin artenomi (AMK) koulutus on Suomessa ainutlaatuinen.

YAMK-opintoina voit opiskella palvelumuotoilua, kulttuurihyvinvointia sekä kestävää rakentamista ja muotoilua.

Kevään yhteishaun koulutukset - hae 13.-27.3.2024!

Muut hakuajat ja koulutukset

Katso seuraavat hakuajat

Voit hakea Xamkiin kevään tai syksyn yhteishauissa. Kevään hakuaikoja on kaksi. Tammikuussa haetaan englanninkielisiin koulutuksiin ja maaliskuussa suomenkielisiin koulutuksiin.

Tarvittaessa näiden lisäksi järjestetään lisähakuja.

Katso hakuajat ja -ohjeet

Paja palvelee kulttuurialan opiskelijoita

Kouvolan kampuksen Paja-rakennuksessa on tulevilla muotoilijoilla ja artenomeilla loistavat tilat käytännön tekemiseen. Pajalla taipuvat uusiin ulottuvuuksiin muovi, metalli, puu, jalometalli ja kangas siinä missä ajatuksetkin.

Tulevat muotoilijat ja restauroijat tekevät pajatiloissa mahdollisimman paljon itse ja oppivat näin tulevaan työhönsä liittyvät kädentaidot ja niihin liittyvän suunnittelun.

Opiskelijat & alumnit äänessä

Unelma omasta vaatemerkistä

Aurinkoa, hikeä ja suolavetta rakastavat Hanna ja Salla ovat suunnittelijakaksikko Halla Halla -merkin takana.

Hanna ja Salla muuttivat molemmat Helsingistä Kouvolaan vaatesuunnittelun (nykyisin muoti ja puvustus) opintojen perässä. Opiskelun aloittaminen jännitti, mutta kaksikko löysi nopeasti paikkansa Kouvolan kampukselta.

”Nautimme eniten isoista projekteista, joissa oli paljon tehtävää. Ompelu aiheutti molemmille hikipisaroita, mutta kyllä me ilta-asutkin saimme kasaan. Teimme aina kaiken täysillä, mutta omalla tavallamme.

Oppimisympäristö kannusti luovuuteen

”Opiskelutilat Kasarminmäellä olivat hieno sekoitus uutta ja vanhaa.

Muotoilijoiden Paja-rakennus tuli meille erityisen rakkaaksi, siellä sai aina luoda jotain uutta! Opettajien kanssa muodostui hyvät suhteet, sillä yhteistyö oli intensiivistä. Monia oppeja on jäänyt mieleen.”

”Koulun oppimisympäristö kannusti luovuuteen ja puski meitä yrittämään itse ja kovaa.”

Mökki vei muotoilijakaksikon Kaliforniaan

”Olemme Kalle Laine ja Antti-Oskari Sinkkonen, kaksi 4. vuosikurssin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijaa Kouvolan kampukselta.

Aloitimme omien projektien tekemisen jo ensimmäisenä syksynä ja olemmekin pajatiloissa tutut naamat. Olemme koulun ohella tehneet aamuin, illoin ja öisin vaikka ja mitä; kokonaisvaltaista tilasuunnittelua julkitiloista näyttelysuunnitteluun ja yksityiskoteihin, kalustesuunnittelua, tuotemuotoilua, graafista suunnittelua ja lavastehommia. Yrittäjähenkistä tekemistä siispä.

Teimme myös 4-henkisessä tiimissä Habitare2019-kalustemessuille Xamkin messuosaston suunnitelman ja veimme toteutuksen alusta loppuun mallikkaasti. Lisää hommia tuli välittömästi messujen jälkeen ja loppusyksy olikin aikamoista Startup-pöhinää StartNorthin 5G Mökki -projektin parissa.

Emme tässä vaiheessa tienneet yhtään mistä on kyse, mutta tapamme mukaan lähdimme oitis innolla mukaan kohti uusia haasteita. Kaikki tapahtui nopeasti ja alle kahden viikon kuluttua olimme lentokoneessa matkalla kohti Kaliforniaa ja San Franciscoa.”

Lue Xamkilaisesta, mitä Kallen ja Antti-Oskarin Kalifornian-seikkailu piti sisällään!

Edullista asumista kampuskaupungeissamme

Opiskelijan rahoista suurin osa hupenee asumiseen. Xamkin kampuskaupungeissa asut edullisemmin kuin monissa muissa Suomensuurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi 30 neliön yksiöstä maksat Kouvolassa vuokraa kuukaudessa keskimäärin 377 euroa. Helsingissä maksaisit vastaavasta asunnosta 733 euroa. Kun lasketaan vuokrahinnat 4 vuoden ajalta ja huomioidaan yleinen asumistuki, asuminen Kouvolassa säästää neljässä vuodessa 14 111 euroa. Se on 294 euroa joka kuukausi – merkittävä summa muuhun elämään käytettäväksi.

Kuvassa on esitetty yksiön vuokrakustannukset neljän vuoden aikana kaupungin keskivertohinnoin. Summasta on vähennetty yleinen asumistuki.

Lähteet: Kela, Tilastokeskus ja Savonlinnan osalta Asuntojen hintatiedot.fi -palvelu.

Asumisen kustannukset

Hanki kontakteja työelämästä opintojen aikana

Voit oppia opiskelun aikana käytännön tekemistä Xamkin tutkimus- ja kehittämistoiminnassa (TKI), joka on Suomen laajinta: 200 eri alan projektissa on tekemistä myös opiskelijoille. Käytännön taidoilla on paljon merkitystä, kun etsit töitä valmistumisen jälkeen.

TKI-hankkeisiin osallistuminen on hyvä mahdollisuus löytää harjoittelu- tai työpaikka.


Yksi TKI-toiminnan osa-alue
on luovat alat, jossa keskitytään monialaisiin luoviin menetelmiin, pelillisyyteen ja palvelumuotoiluun, matkailuun ja elämystuotantoon, luovaan hyvinvointitalouteen, innovaatioihin, startupeihin ja yrittäjyyden toimintaympäristöön.

Työelämäyhteistyö

Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.

Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!

Lue lisää työelämäyhteistyöstä

Valitse alan opintoja avoimesta ammattikorkeakoulusta!

Tiesitkö, että voit aloittaa ammattikorkeakouluopinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa? Toisen asteen opiskelijana voit opiskella maksuttomasti mitä tahansa Xamkin avoimen AMK:n opintoja. Mikäli olet jo työelämässä tai etsit työpaikkaa, voit opiskella verkko- tai monimuoto-opintoja työn ohella edulliseen hintaan 12 euroa opintopisteeltä. Mikäli myöhemmin aloitat tutkinto-opiskelijana Xamkissa, hyväksiluetaan avoimessa AMK:ssa suorittamasi opinnot osaksi tutkintoasi.

Avoimen AMK:n sivuille

AMK-opintojen jälkeen

AMK-tutkinnon jälkeen ylempi AMK-tutkinto

Xamkin kulttuurialalta on hyvä ponnistaa vieläkin pidemmälle, mikäli jatko-opinnot kiinnostavat AMK-opintojen jälkeen. Xamkin ylemmät AMK-tutkinnot opiskellaan Master Schoolissa

Lue lisää

Kysy lisää hakemisesta

hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
044 702 8891 tai 040 585 6610