Xamkin lisähaku syksyn yhteishaussa vapaaksi jääneille opiskelupaikoille  

 • Hakuaika 2. – 5.12.2019 (hakuaika päättyy torstaina 5.12. klo 15.00).
 • Hakemukseen tarvittavat liitteet on tallennettava hakulomakkeelle sunnuntaina 8.12. klo 23:59 mennessä.
 • Valintakokeet järjestetään viikolla 50 ja kutsu valintakokeeseen lähetetään sähköpostilla maanantaina 9.12.
 • Valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille mahdollisimman pian valintakokeen jälkeen.
 • Opiskelupaikka on vastaanotettava kymmenen päivän kuluessa tulosten julkistamisesta.
 • Opinnot alkavat pääsääntöisesti tiistaina 7.1. Koulutuskohtaiset alkamisajat näet uusien opiskelijoiden nettisivuiltamme.

Lisähaun koulutukset

LISÄHAUN HAKUOHJEET

Hakulomake

Täytä hakulomake osoitteessa www.opintopolku.fi. Löydät lisähaussa olevat koulutukset Opintopolusta kirjoittamalla Etsi koulutuksia -kenttään ”Xamk lisähaku” tai alla olevan linkin kautta.

Hakulomakkeelle voit kerrallaan laittaa korkeintaan kuusi hakutoivetta. Lomakkeella olevia hakukohteita ei voi priorisoida eli hakutoivejärjestyksellä ei ole merkitystä.

Hakemuksen täyttämiseen tarvitset henkilötunnuksesi sekä koulutodistuksesi pohjakoulutuksesi ilmoittamista varten. Täytä hakemus huolellisesti ja oikein, palvelu auttaa sinua hakulomakkeen täyttämisessä. Xamkin lisähaku päättyy torstaina 5.12.2019 klo 15.00, jätä hakemus hyvissä ajoin ennen määräaikaa.

Jos olet ottanut vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan kevätlukukaudella 2020 alkavasta koulutuksesta, et voi ottaa toista opiskelupaikkaa vastaan lisähaussa mukana olevasta koulutuksesta.

Hakemuksen muuttaminen ja täydentäminen

Hakutoiveita voit muuttaa vain hakuaikana. Voit tehdä tämän kirjautumalla ja tunnistautumalla Oma Opintopolku-palveluun (www.opintopolku.fi). Yksittäisten hakutoiveiden poistaminen tai lisääminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen, mutta omiin osoitetietoihisi tms. voi tehdä muutoksia.

Liitteet

Hakemuksen liitteet

Hakulomakkeelle su 8.12.2019 klo 23:59 mennessä tallennettavat liitteet:

 • ulkomailla suoritettu tutkinto: kopio alkuperäisestä todistuksesta ja sen suomen-/ruotsin/englanninkielisestä käännöksestä.
 • kulttuurialan harkinnanvaraisen hakijan liitteet: todistuskopiot opinnoistasi ja työkokemuksesta, joihin haluat vedota sekä halutessasi vapaamuotoinen perustelu syistä, miksi haet harkinnanvaraisena hakijana juuri kyseiseen koulutukseen.
 • vapautus lukuvuosimaksusta (englanninkieliset koulutukset): jos et ole Suomen kansalainen, mutta sinulla on jokin lukuvuosimaksusta vapauttava asiakirja. Katso lisätietoa Xamkin nettisivuilta.

Todistuskopiot opiskelemaan valituilta

Vain edellä mainitut liitteet tarvitaan hakulomakkeelle hakuaikana. Muut tarvittavat tutkintotodistuskopiot pyydetään vain opiskelemaan valituilta. Voit halutessasi liittää todistuskopiot hakulomakkeelle jo hakuaikana, jolloin ne ovat Xamkin käytettävissä heti, jos sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa. Todistuksia ei tarkisteta hakuaikana, vaan vasta valituksi tulleilta.

Sinun tulee liittää hakemuksellesi ke 1.1.2020 klo 23:59 mennessä jokin seuraavista todistuksista (yksi tutkintotodistus riittää), jos saat opiskelupaikan Xamkista:

 • vuonna 2017 tai sitä aiemmin suoritettu ammatillinen perustutkinto
 • vuonna 2017 tai sitä aiemmin suoritettu ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
 • opistoasteen tutkinto tai kouluasteen tutkinto
 • ennen vuotta 1990 suoritettu yo-tutkinto
 • pelkkä lukion päättötodistus ilman yo-tutkintoa.

Sinun ei tarvitse toimittaa mitään todistuskopioita, jos olet suorittanut:

 • yo-tutkinnon tai kaksoistutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen tai
 • ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon vuonna 2018 tai sen jälkeen.

Näiden tutkintojen tiedot tarkistetaan suoraan valtakunnallisesta tietokannasta.

Pääsyvaatimukset

Yleisen hakukelpoisuuden AMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin saa, kun on suorittanut jonkin alla olevista tutkinnoista:

 • suomalaisen lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon
 • International Baccalaureate -tutkinnon (IB)
 • Eurooppalaisen ylioppilastutkinnon (EB)
 • Reifeprüfung-tutkinnon (RP)
 • 120 opintoviikon tai 180 osaamispisteen laajuisen ammatillisen perustutkinnon tai näitä vastaavat aikaisemmat opinnot
 • näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon tai
 • ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.

Huomaathan, että:

 • Wellbeing Management -koulutukseen ei voi hakea lisähaussa ulkomailla suoritetulla tutkinnolla.
 • Kulttuurialan koulutuksiin voi hakea myös ns. harkinnanvaraisena hakijana: jos sinulla ei ole koulutukseen vaadittua pohjakoulutusta, mutta olet muulla tavoin hankkinut vastaavat tiedot ja taidot, voit hakea Xamkin kulttuurialan koulutuksiin harkinnanvaraisena hakijana. Ks. hakulomakkeelle tarvittavat liitteet tältä sivulta, kohta Liitteet.

Valintaperusteet

Löydät koulutuskohtaiset valintaperusteet Opintopolku.fi -palvelusta koulutuksen tiedoista Hakeminen-välilehdeltä.

Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut koulu- ja työtodistukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, jos olet antanut itsestäsi virheellisiä tietoja. Jotta et menettäisi sinulle tarjottua opiskelupaikkaa, varmista opiskelupaikan vastaanottaminen määräaikaan mennessä.

Valintakokeet / ennakkotehtävät

 • Lisähaussa emme tee valintakoeyhteistyötä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haet lisähaussa Kaakkois-Suomen amk:n koulutuksiin, on sinun osallistuttava kyseisen koulutuksen valintakokeeseen Xamkissa. Koetulos on voimassa vain tässä lisähaussa.
 • Kutsu lisähaun valintakokeeseen lähetetään maanantaina 9.12. sähköpostilla.
 • Esteettömyys opiskelijavalinnoissa: Valintakokeen suorittamiseen voi erityisestä syystä hakea erityisjärjestelyjä. Lue lisää sivun alaosasta.
 • Erillinen suomen kielen koe: Lue lisää sivun alaosasta.

 

Sairaanhoitaja (AMK), päivätoteutus (Savonlinna)

Kaikki hakukelpoiset hakijat voivat osallistua valintakokeeseen, joka järjestetään Savonlinnassa torstaina 12.12. Ilmoittautuminen valintakokeeseen alkaa klo 8.00 ja kokeeseen on varattava koko päivä. Kutsu kokeeseen on lähetetty sähköpostilla torstaina 5.12. klo 15 jälkeen. Kutsussa on kokeen tarkka paikka.

Valintakokeessa painotetaan alalle soveltuvuutta arvioimalla kiinnostusta ja suuntautumista alalle, sosiaalisia valmiuksia sekä oppimis- ja työskentelyvalmiuksia. Koulutukseen valitulta edellytetään alalle soveltuvaa terveyttä. Valintakokeen maksimipistemäärä on 70 ja alin hyväksytty pistemäärä on 30. Kaikista valintakokeen osioista on saatava hyväksyttävä tulos.

Valintakokeeseen liittyvät lomakkeet, jotka saat myös valintakoekutsun liitteenä:

Tulosta valmistava tehtävä täytä se. Jos et voi tulostaa tehtävää, saavu paikalle hyvissä ajoin, että ehdit täyttää sen ilmoittautumisen yhteydessä.

Ota kokeeseen mukaan

 • täytetty valmistava tehtävä
 • kirjoitusvälineet
 • henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi tai poliisiviranomaisen antama henkilökortti).

Asuntoja yhden yön yöpymiseen voi kysyä Savonlinnan Opiskelija-asunnoilta, sao@savut.fi.

 

Muotoilija (AMK), biotuotemuotoilu, päivätoteutus (Kouvola)

Valintakokeeseen ei ole ennakkotehtäviä. Kokeeseen kutsutaan sähköpostilla kaikki hakukelpoiset hakijat, tarkemmat tiedot valintakokeesta valintakoekutsussa. Valintakoe järjestetään Kouvolassa.

Valintakoepäivä: keskiviikko 11.12.2019, päivän aikataulu

Valintakokeeseen liittyvä taustatietolomake, jonka saat myös valintakoekutsun liitteenä.

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 p) valintakokeen enimmäispistemäärästä (100 p) voidakseen tulla valituksi opiskelemaan. Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti. Valintakoe sisältää erilaisia tehtäviä ja haastattelun. Koulutus ei ole valintakoeyhteistyössä muiden koulutusten kanssa.

 

Muotoilija (AMK), muoti ja puvustus, päivätoteutus (Kouvola)

Valintakokeeseen ei ole ennakkotehtäviä. Kokeeseen kutsutaan sähköpostilla kaikki hakukelpoiset hakijat, tarkemmat tiedot valintakokeesta valintakoekutsussa. Valintakoe järjestetään Kouvolassa.

Valintakoepäivä: torstai 12.12.2019, päivän aikataulu
Valintakokeeseen liittyvä taustatietolomake, jonka saat myös valintakoekutsun liitteenä.

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 p) valintakokeen enimmäispistemäärästä (100 p) voidakseen tulla valituksi opiskelemaan. Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti. Valintakoe sisältää erilaisia tehtäviä ja haastattelun. Koulutus ei ole valintakoeyhteistyössä muiden koulutusten kanssa.

 

Wellbeing management, päivätoteutus (Mikkeli)

Koulutukseen ei ole valintakoetta. Opiskelijat valitaan CV:n ja motivaatiovideon perusteella.

Ohjeet CV:n ja videon tekemiseen ja palauttamiseen, palautus viimeistään to 12.12.2019.

Hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan vähintään 10/40 pistettä. Kaikki opiskelijavalinnan osiot on suoritettava hyväksytysti. Hakijan englannin kielen taito (hyväksytty/hylätty) sekä motivaatio opiskella Wellbeing Management -koulutuksessa arvioidaan osana opiskelijavalintaa.

Wellbeing Management ei tee valintakoeyhteistyötä muiden koulutusten kanssa.

 

Valintakokeen erityisjärjestelyt

Valintakokeen suorittamiseen voi erityisestä syystä hakea erityisjärjestelyjä. Erityisjärjestelyjä haetaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun omalla sähköisellä lomakkeella.

Hakemukseen liitetään kopiot (skannattu tai kuva) todistuksista, jotka osoittavat erityisjärjestelyjen tarpeen:

 • Lukihäiriön vuoksi lisäaikaa anovan tulee liittää hakemukseensa koulutuksen saaneen erityisopettajan, asiaan perehtyneen psykologin, puheterapeutin tai erikoislääkärin esim. lastenneurologi, neurologi tai foniatri, lausunto. Hakijan toivotaan liittävän hakemukseen myös ylioppilastutkintolautakunnan vastaavan päätöksen, mikäli sellainen on. Huomiothan, että lukihäiriön perusteella saadut lausunnot saavat olla enintään viisi vuotta vanhoja.
 • Muun sairauden tai vamman vuoksi lisäaikaa hakevat liittävät hakemukseen lääkärin antaman asiantuntijalausunnon, josta ilmenee sairauden tai vamman laatu, sen vaikutus toimintakykyyn valintakoetilanteessa ja erityisjärjestelyjen tarve. Lausunnot, jotka osoittavat pysyvän oppimisvaikeuden tai sairauden, saavat olla enintään viisi vuotta vanhoja. Muiden lausuntojen voimassaoloaika katsotaan tapauskohtaisesti.

Lisähaussa hakemus ja sen liitteet on toimitettava viimeistään 5.12.2019 klo 15.00. Jos et toimita hakemusta määräaikaan mennessä, korkeakoululla ei ole velvollisuutta tarjota pyydettyjä eritysjärjestelyjä.

Päätös erityisjärjestelyistä on kertaluonteinen ja koskee vain asianomaista valintakoetta.

Suomen kielen koe

Lisähaussa muotoilija (AMK) -koulutuksiin hakevat, joiden sekä äidinkieli että koulusivistyskieli on muu kuin suomi, kutsutaan erilliseen suomen kielen kokeeseen. Kielikokeeseen kutsutun hakijan on saatava suomen kielen kokeesta hyväksyttävä tulos, jotta hän voi tulla valituksi opiskelemaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun. Sen lisäksi hakijan on saatava varsinaisesta valintakokeesta pisteitä niin paljon, että ne riittävät valituksi tulemiseen.

Kielikoe järjestetään Kouvolassa perjantaina 13.12. klo 11.30 – 13.00. Kutsut kielikokeeseen (mm. kokeen tarkka paikka) lähetetään hakijoille sähköpostilla. Koe arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Valituksi tuleminen edellyttää hyväksyttyä tulosta suomen kielen kokeesta.

Oikaisumenettely

Opiskelijaksi hakenut saa ammattikorkeakoululain mukaan vaatia oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa opiskelijavalinnan tulosten julkistamisesta.

Jos opiskelijavalintaa ei mielestäsi ole tehty valintaperusteiden mukaisesti, ota ensin yhteyttä päätöksen tehneen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Jos asia koskee Xamkissa tehtyä päätöstä, ota yhteyttä: hakijapalvelut(at)xamk.fi. Ellei asia tällöin selviä, voit tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen opiskelijaksi ottamista koskevasta päätöksestä.

Oikaisuvaatimuksesta tulee käydä ilmi yksilöidysti mihin haet oikaisua, miten päätöstä tulisi mielestäsi oikaista ja millä perustein haet tätä muutosta. Lisäksi oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi oikaisun hakijan henkilö- ja yhteystiedot. Oikaisuvaatimuksen oheen liitetään tarvittavat vaatimusta tukevat asiakirjat.

 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteishakua koskeva oikaisuvaatimus tulee osoittaa ammattikorkeakoulun tutkintolautakunnalle.

Oikaisuvaatimus lähetetään osoitteella:

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Tutkintolautakunta,
Paraatikenttä 7, 45100 Kouvola

tai

sähköpostitse osoitteeseen tutkintolautakunta(at)xamk.fi, viestin otsikoksi ”Oikaisuvaatimus tutkintolautakunnalle”.

Hakijapalvelut

Yhteystiedot

puh. 044 702 8891 (Kouvola) tai
040 585 6610 (Mikkeli)

hakijapalvelut@xamk.fi

Posti- ja käyntiosoitteet

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu / Hakijapalvelut
Paraatikenttä 7, 45100 Kouvola tai
Patteristonkatu 3X, 50100 Mikkeli

Aukioloajat: ma-pe klo 9-15

Jaa sivu